Nieuws Actueel

Fraude bij Qbuzz, koppen rollen

Bram de Vrind 28 april 2015

Qbuzz ns fraude 335

Bij de aanbestedingsprocedure van het openbaar vervoer in Limburg, die werd gewonnen door NS-dochter Abellio, zijn onregelmatigheden gepleegd. Medewerkers van Qbuzz, een ander dochterbedrijf van NS dat voor Abellio het busvervoer zou doen, kregen tegen de regels in vertrouwelijk informatie van een medewerker van Veolia Transport. Dat was ook in de race voor de concessie.

NS maakte dinsdag bekend dat het twee bestuurders van Qbuzz/Abellio op non-actief heeft gesteld. NS kijkt ook of nadere disciplinaire maatregelen volgen tegen andere betrokken medewerkers. De medewerker van Veolia, die bij dat bedrijf niet meer werkt, zou per 1 mei in dienst treden bij Qbuzz, maar dat gaat niet door.

BiedingsteamAbellio is een maatschappij die speciaal voor het openbaar vervoer in Limburg is opgericht. De ex-medewerker van Veolia maakte volgens NS feitelijk onderdeel uit van het biedingsteam van Abellio, hoewel hij nog niet in dienst was van Qbuzz.

Per direct ontbondenDe voormalige algemeen directeur van Qbuzz, die daar recent is vertrokken, had sinds 1 februari een adviescontract, maar dat wordt per direct ontbonden, aldus NS.

UniekDe aanbesteding in Limburg geldt de periode 2016-2031. De concessie werd op 10 maart gegund. Er is qua omzet een bedrag van 2 miljard euro mee gemoeid. De aanbesteding in Limburg is uniek omdat de stoptreinen én bussen vanaf 2016 door één bedrijf worden gereden.

IngrijpenNS heeft onder meer de provincie op de hoogte gebracht van de onregelmatigheden en zegt in te grijpen bij dochteronderneming Qbuzz.

Fundamenteel onjuistDe inzet van een voormalig medewerker van Veolia door Abellio Nederland en Qbuzz gebeurde op voordracht van de NS. Dit stelt de geschorste directie van Qbuzz/Abellio, dochterbedrijf van de NS. Volgens een woordvoerder van de NS daarentegen is die lezing 'fundamenteel onjuist'.

ToestemmingVolgens de geschorste directie van Qbuzz/Abellio is de inzet van de voormalige Veolia-medewerker getoetst door de afdeling juridische zaken van de NS. De NS ontkent dat daarbij toestemming is verleend om de voormalige Veolia-medewerker in te huren.

ConcurrentiebedingOok was volgens Qbuzz/Abellio de hoogste leiding van de NS volledig op de hoogte van de inzet van deze medewerker tijdens de aanbesteding. Volgens de NS daarentegen was bij de bedrijfsleiding alleen bekend dat op termijn wellicht een voormalige Veolia-medewerker in dienst zou treden. Bij de NS-leiding was niet bekend dat voor een constructie is gekozen die het concurrentiebeding zou schenden.

Volstrekt onacceptabelMinister Jeroen Dijsselbloem van Financiën oordeelt hard over de onregelmatigheden bij NS dochtermaatschappij QBuzz. Hij noemt die in een reactie ,,volstrekt onacceptabel''.

Onthutsend beeldDijsselbloem stelt dat uit de informatie van NS een onthutsend beeld naar voren komt 'van de cultuur, het beoordelingsvermogen en de integriteit van de betrokken Qbuzz-bestuurders en andere betrokken medewerkers'. De minister stelt vast dat 'het bestaande geheel aan interne regels en controle de onregelmatigheden niet heeft kunnen voorkomen'.

Hoogste prioriteitHij steunt het onderzoek dat de Raad van Bestuur instelt en verwacht dat dit de hoogste prioriteit krijgt. Hij zal erop toezien dat dit onderzoek de toegezegde breedte en diepgang zal hebben, aldus de reactie.

Hard en ingrijpendDijsselbloem vindt wel dat de NS-directie adequaat heeft gereageerd op de eerste signalen over de onregelmatigheden en dat terecht een onderzoek is ingesteld. De acties die de directie neemt zijn 'hard en ingrijpend maar terecht'. Hij zal in nauw contact blijven met NS over 'de opzet, voortgang en uitkomsten van de analyse naar de interne regels, hun effectiviteit en de daaruit te treffen maatregelen'.Dijsselbloem is namens de Staat de enige aandeelhouder in NS.

OverdoenVeolia eist dat de omstreden aansteding van openbaar vervoer in Limburg wordt overgedaan. Als de provincie niet op deze eis ingaat, stapt het vervoerbedrijf naar de rechter. Dit heeft een zegsvrouw van Veolia dinsdagmiddag laten weten. Eerder zei het bedrijf nog af te willen wachten wat de provincie doet.