Nieuws Actueel

Fraudespeurders weer opgeleid

Van onze redactie 21 november 2014

Peter Diekman is iemand die zich bezig houdt met – in zijn eigen woorden – 'ondeugende zaken'. Hij is hoogleraar risicomanagement in Rotterdam , partner bij accountantkantoor BDO en zelfstandig ondernemer. In al deze functies vormen de thema's fraude, witwassen, financiering van terrorisme en corruptie – inderdaad: ondeugende zaken – de rode draad. Die draad wordt weer wat langer in zijn nieuwe functie: academisch directeur van het executive programma Financieel Forensisch Deskundige aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De opleiding keert vrijdag terug, na een afwezigheid van 11 jaar.

Wat is er in de tussentijd gebeurd? "Niks."

Wat bedoelt u daar mee? "Er zijn geen specialisten voor fraude-onderzoek opgeleid. In 2003 vond men dat er geen behoefte was aan nieuwe aanwas. Maar in 2012 ging het bij mij weer kriebelen. Ik zat in een panel met een toenmalige officier van justitie. 'Je kunt helemaal niks met accountants', zei hij. 'Ze komen alleen maar met een feitenopsomming. De juridische achtergrond ontbreekt volledig'. Dat raakte mij, op de goede plek."

De opleiding is 11 jaar weggeweest. Hoe heeft fraude zich sindsdien ontwikkeld? Is er meer fraude?"Wereldwijd is de inschatting dat fraude een omvang heeft van 2,5 tot 5 % van het Bruto Nationaal Product. Dat percentage is constant. Maar omdat we steeds meer verdienen, wordt er in euro's uitgedrukt ook meer gefraudeerd. In Nederland is dat niet anders. Je moet altijd voorzichtig zijn met cijfers, want fraude wordt lang niet in alle gevallen ontdekt, maar onderzoeken laten zien dat een gemiddelde onderneming ongeveer 5 % van de omzet kwijt is aan fraude. Dat is veel geld."