Nieuws Actueel

Freelancemarkt groeit explosief

Caroline Spilt 20 oktober 2015

Freelance markt zzp starter groot

De Freelance Markt Index (FMI) blijft onverminderd hoog, mede door het sterk gestegen aanbod van opdrachten op de site Freelance.nl. De afgelopen negen maanden steeg het aantal opdrachten met 29 procent naar meer dan 1000 per week. Ook verwelkomt de marktleider in het aanbieden van freelanceopdrachten wekelijks gemiddeld 550 nieuwe leden, wat neerkomt op 21.000 nieuwe aanmeldingen over de eerste negen maanden dit jaar, een stijging van 14 procent.

De FMI had aan het eind van het derde kwartaal van 2015 een stand van 281, 20 punten meer dan aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar en iets hoger dan de stand eind juni. In vergelijking met dezelfde periode in 2014 is de index met 11 procent gestegen. De Freelance Markt Index analyseert sinds 2009 de ontwikkelingen op de freelancemarkt door de cijfers van het CBS, de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en het aantal opdrachten op Freelance.nl, de grootste marktwerkplaats van Nederland, samen te voegen.

Afname faillissementen en starters“Het economisch herstel zorgt ervoor dat meer freelancers en ZZP’ers in hun bestaan kunnen voorzien waardoor er minder faillissementen zijn. Het aantal starters lijkt wel iets af te nemen”, aldus Rob Bergers, directeur van Freelance.nl. Volgens Bergers kan dat komen doordat er meer vacatures voor vast werk zijn of dat het ondernemerschap iets minder wordt gezocht. “De komende kwartalen moeten dat gaan uitwijzen.”

De economische groei lijkt volgens hem nog niet erg aangetast door onzekerheden en geopolitieke spanningen en zorgen over de vele vluchtelingen die Europa binnenkomen. Bergers: “De zorgen omtrent de ontwikkeling van de groei in China zijn bepalender voor hoe naar de toekomst gekeken wordt. We worden overvleugeld door een nog steeds groeiend optimisme."

Vertraging in de groei“De Nederlandse economie ontwikkelt zich voorspoedig en de freelancers profiteren daarvan mee. Freelance ontwikkelaars van software en applicaties profiteren het meest, zo blijkt uit de cijfers. Toch indiceert de FMI dat de groei aan het vertragen is. De stijging van de CBS conjunctuurindex neemt af en ook de groei in het aantal uitzenduren valt iets terug. Dat de index in totaal op het hoge niveau van het tweede kwartaal bleef was door de blijvende en versnellende groei in het aantal opdrachten op Freelance.nl. Het ging ook wel erg hard, dus ik maak me nog geen zorgen.”

De grootste factor voor de groei van de freelancemarkt is de onomkeerbare maatschappelijke trend naar flexibilisering van de arbeid. “Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers willen flexibelere projecten of werk. Het aantal freelancers en ZZP’ers neemt toe omdat het werkaanbod groeit", aldus Bergers.

Het grootste aantal freelancers op Freelance.nl werkt in de categorieën software & applicaties, netwerk & systemen en management. De sterkste groei vond plaats in de categorieën advies & educatie, software & applicaties en netwerk & systemen.