Nieuws Actueel

Frietweek: Imagoboost voor het frietje

Lotte Grimberg 2 oktober 2014

Nederlands eerste Nationale Week van de Friet is aanstaande. Van 4 tot en met 12 oktober barst het feest los in Nederland. Met ruim een jaar voorbereiding te hebben gehad, trekken veel cafetaria-ondernemers alles uit de kast om er een waar succes van te maken.

Lees ook:

Onrust in krokettenland

NatuurproductProFri, de belangenvereniging van de Nederlandse fituurprofessionals, maakte samen met Aviko, Farm Frites, Lamb Weston en McCain in het voorjaar 2013 plannen voor de eerste frietweek. De belangenvereniging ziet de week niet alleen als een feest, maar wil ook een doel bereiken. "De doelstelling van deze actieweek? De natuurlijke herkomst van het frietje benadrukken en een begin maken met het ombuigen van het negatieve imago van dit natuurproduct", meldt Frans van Rooij van ProFri in een interview met Out of Home.

SpotlightsOm dit natuurproduct wat meer in de spotlights te zetten begint de Week van de Friet zaterdag 4 oktober met een heuse aardappelrooi-dag op bezoekboerderij Leven van de Wind. Oud en jong krijgt deze dag de kans om van een aardappel een paar frietjes te maken.

Ruim 800 professionele frituurders doen mee aan de Nationale Week van de Friet. Ieder met eigen acties en ideeën om de week te promoten.

LekkerTwijfel je nog of je je wel moet overgeven aan een week lang friet eten? Stel jezelf dan gerust met deze waarheden over friet. Want zoals uit wetenschappelijk onderzoek van smaakprofessor Peter Klosse is gebleken: 'Frituren is zelfs minder vet dan gewoon bakken in een pan, als het goed gebeurt. Je lichaam heeft bovendien ook vet nodig. Het enige echte probleem van friet is dat het gewoon zo lekker is, dus eten we er misschien iets teveel van.'

'Friet maakt gelukkig'Friet maakt gelukkig, blijkt uit Brits wetenschappelijk onderzoek. Waarschijnlijk komt dit door het hoge koolhydraatgehalte. Daar word je rustig van.

'Van friet word je dik'Friet zorgt er op zichzelf niet voor dat jij dik wordt. Het gaat erom hoeveel calorieën jij op een dag eet. Zo at de Britse Hanna Little maar liefst 15 jaar niets anders dan friet en toch hield ze een slank postuur.

'Van frietjes krijg je puistjes'Er is helemaal geen relatie te vinden tussen het eten van friet en het krijgen van een slechte huid. De hormonen zijn hiervan de boosdoeners.