Nieuws Actueel

Friezen op handelsmissie in China

Van onze redactie 9 december 2015

De eerste Friese handelsmissie naar China vertrok in 1998. Maandag zijn dertig deelnemers aan de tiende Friese handelmissie aangekomen in China. Vanaf dinsdag is het serieuze werk in China begonnen, meldt Noordblog dinsdag.

De groep van dertig deelnemers bestaat uit: ondernemers, onderwijs- en cultuurvertegenwoordigers en bestuurders. Echt handel zullen de meesten niet direct drijven, omdat daarvoor een lange adem nodig is.

Zo is Hero Veenstra op de eerste missie mee geweest om afzet te zoeken voor Friese aardappelrassen. Pas nu, zeventien jaar later, zit de loop er in, laat Veenstra, oud-exportmanager van aardappelhandelshuis HZPC in Joure, weten.

Lieuwe Rozema zoekt namens kaasmaker Royal A-ware mogelijkheden voor nieuwe afzet. A-ware, dat recentelijk een grote kaasmakerij in Heerenveen opende, exporteert al naar Azië, maar zit nog niet in China. Chinezen zijn van huis uit geen kaaseters. Maar vooral jonge Chinezen staan er voor open, en de markt groeit.

Jennifer Westers van WestCord Hotels is opzoek naar nieuwe meubels voor het laatste geopende hotel in Amsterdam. Samen met haar man Harry doen zij vaker zaken in China. De inrichting van de kamers in het Leeuwarder WTC Hotel komt er bijvoorbeeld vandaan.