Nieuws Actueel

Frisdrank? Pas op je hart!

Van onze redactie 10 september 2015

Image 4273395

Frisdrank: je buik groeit ervan, je lever vervet, tanden worden rot. En nu blijkt de kans op een hartaanval ook nog eens substantieel groter, aldus nieuw onderzoek uit Japan. Voor de belangenvereniging van Europese cardiologen reden te pleiten voor een verbod op scholen en in sportkantines.

De bewijzen dat drinken van koolzuurhoudende frisdranken als cola en sinas schadelijk voor de gezondheid is, stapelen zich op. Volgens een nieuwe studie uit Japan onder bijna 800.000 patiënten, is het drinken van frisdrank slecht voor het hart. Al één blikje frisdrank per dag voor mannen laat het risico op een hartaanval al met 20 procent stijgen ten opzichte van iemand die er slechts een per maand drinkt. Voor vrouwen is dat zelfs 35 procent.

Hartinfarct

„Het drinken van frisdranken lijkt duidelijk verband te houden met de kans op het krijgen van een hartinfarct”, aldus professor Keijiro Saku van de universiteit van Fukuoka, die het onderzoek leidde.

Bij mineraal water, thee, koffie, melk en fruitsappen werd het verband volgens de Japanse cardioloog niet aangetroffen. „Dat wijst erop dat frisdrankconsumptie invloed kan hebben op dodelijke hartziekten.” Saku vermoedt dat met name het zuurgehalte in frisdrank (dat ook in light-dranken zit) een rol speelt.

Liter per dag

Voor de ESC, de vereniging van Europese cardiologen, is de maat vol. Binnenkort gaat er een advies naar de Europese Commissie in Brussel om frisdrank duidelijker te ontmoedigen. Op scholen en in sportkantines zou cola, sinas, cassis en andere frisdranken helemaal geweerd moeten worden. De ESC wijst erop dat wij westerlingen gemiddeld 99 liter frisdrank per jaar consumeren. Veel jongeren drinken zelfs een liter per dag.

Te hard van stapel

Nederlandse cardiologen stellen dat de ESC veel te hard van stapel loopt. „Eén onderzoek is simpelweg onvoldoende bewijs om te staven dat frisdrank slecht voor het hart is”, zegt Monique Peters, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.

Volgens Sebastiaan Roos, arts- onderzoeker cardiologie aan het VUmc vallen er flinke kanttekeningen te plaatsen bij de Japanse studie. Zo is volstrekt onduidelijk in welke steden het onderzoek is afgenomen. „De onderzochte groep zou zelf al armer kunnen zijn en een lagere economische status hebben. Door slechte voeding, minder sporten en minder mogelijkheden kan hun kans op hart- en vaatziekten groter zijn”.

Dat neemt niet weg dat ook Roos beseft dat frisdranken bepaald niet gezond zijn. „Al langer is bekend dat die een rol spelen bij het optreden van een verscheidenheid aan ziekten.” Een goede voorlichting door de overheid, patiëntenverenigingen en (kinder)artsen is zeer belangrijk, meent hij. „Een betuttelende overheid werkt echter negatief.”