Nieuws Actueel

"Fruitboeren moeten front vormen tegen winkelsector"

Dimitri Meus 3 november 2015

Fruitboerenlimburg1065

Met zo'n 4.000 vaste personeelsleden en nog eens 20.000 seizoensarbeiders is de fruitsector een belangrijke economische kracht in Limburg, zeker in Haspengouw. Op Fructura komt de hele sector samen om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends, maar ook om elkaar te ontmoeten. Net dat laatste is nodig, zegt voorzitter Chris Groven.

"Telers zullen elkaar in de toekomst op de binnenlandse markt niet langer mogen bekijken als concurrenten. We zouden net samen moeten opkomen tegen de buitenlandse fruitsector en met zijn allen prijsafspraken maken tegen een steeds sterker wordende retailsector. Daar doet men bijna alsof pakweg een appel een waardeloos product is geworden. Zij gebruiken onze producten in een onderlinge concurrentiestrijd." Heeft de sector het dan zo moeilijk? "Die heeft het al jaren moeilijk. Eerst door de verstrengde voedselveiligheid en recent door de veelbesproken Russische boycot. Maar er zijn nog heel wat bedrijven die het goed doen, omdat ze blijven innoveren en investeren."

Ego's moeten krimpenGroven gelooft alvast dat een 'fruitfront' mogelijk is. "Bepaalde ego's binnen de sector zullen dan misschien moeten krimpen. Maar als de veilingen en de grote telers die nu alleen de markt opgaan mee hun schouders onder een samenwerking zetten, moet het lukken. Dat ik het nog hoopvol inzie? Er is altijd hoop. Als je de bloesems ziet en het eindresultaat daarvan, blijf ik het een prachtige sector vinden. Jonge mensen moeten zeker niet afgeschrikt worden. Ook daar kan een beurs als Fructura een belangrijke rol in spelen." (DMH)