Nieuws Actueel

Fruittelers maken overuren door strenge nachtvorst

Van onze redactie 30 april 2015

Hardrik Hindriksen Rikkert Harink

„In de nacht van maandag op dinsdag begon het zo rond een uur, half twee te vriezen. Op het koudste moment was het -5,6 graden. In een nacht waarin het zo vriest, moet je er wel elk uur uit. Ik ben de hele nacht maar opgebleven om mijn aardbeien te besproeien met grondwater. Het klinkt misschien vreemd, maar sproeien voorkomt bevriezing. Bij honderd tikken per minuut blijft de temperatuur tussen het ijs en het gewas 0 graden. Dat is de truc.”

Greftenhoeve

Ook Johanneke Vrielink van bessenkwekerij De Greftenhoeve tussen Vriezenveen en Geesteren had deze week een gebroken nacht. „Ook wij hebben gesproeid om onze blauwe bessen te beschermen. Door het ijs van de bloesem af te sproeien, voorkom je bevriezing. Van maandag op dinsdag zijn we van een uur in de nacht tot half tien ’s ochtends bezig geweest. Maar van de 10 hectare hebben we ‘maar’ 5 hectare besproeid. Nog niet alles was in bloei, maar mogelijk hebben we schade aan onze kruisbessen en de rode en zwarte bessen.”

Land van Maas & Webbink

In het Land van Maas & Webbink aan de Vinckenweg in Geesteren viel de schade mee. Op de percelen nabij West-Geesteren en De Pollen worden diverse soorten fruit geteeld, zoals kersen, appels en pruimen. „Wij hebben het geluk gehad dat we een vrij goede populatie bijen hebben. Er is een snelle bestuiving geweest en alles stond dit jaar eerder in bloei dan anders. Het maakt voor mijn fruit nu niet meer uit dat het ’s nachts iets vriest”, zegt Henrie Webbink van het fruitpark.

Foto: Door er ’s nachts uit te gaan om zijn gewassen te sproeien, slaagde Hardrik Hindriksen er in om zijn aardbeien te redden. (Rikkert Harink)