Nieuws Actueel

Fruitvlieg bezig aan onstuitbare opmars

Van onze redactie 20 april 2015

Image 4284632

Wetenschappers hebben nog geen antwoord gevonden op het fruitvliegje, dat zich razendsnel door Europa verspreidt. "Het zal nog jaren duren voor we een echte remedie hebben", zegt onderzoeker Herman Helsen van Wageningen UR.

Het fruitvliegje werd in 2012 voor het eerst in Nederland aangetroffen en zit nu door het hele land. De afgelopen zachte winter doet Helsen vrezen dat er dit jaar weer meer exemplaren rondwaren. "Afgelopen zomer, na de extreem zachte winter van 2013, was er een ware explosie", zegt hij. "Het is ongekend dat zo'n klein vliegje zich zo snel heeft verspreid."

Onrijp fruit Anders dan het gewone, Europese fruitvliegje valt de Suzuki-fruitvlieg aan op onrijp fruit. Het is vooral dol op zachtfruit als bessen, aardbeien, frambozen en steenfruit als kersen. Het vliegje boort gaatjes in de rijpende vrucht en legt er eitjes. De larven doen zich te goed aan het fruit, maar zorgen ook dat het zuur wordt. "Dan is het fruit onverkoopbaar", zegt Helsen.

Bij de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) noemt de snelle verspreiding van de fruitvlieg een 'bron van grote zorg'. Toch vreest directeur Siep Koning niet dat de plaaggeest gevolgen zal hebben voor de export. "De Suzuki-fruitvlieg komt alleen voor op zachtfruit. En dat wordt slechts geëxporteerd naar de ons omringende landen. En daar komt het beestje helaas ook voor. Gelukkig dat het niet aanvalt op hardfruit als appels of peren."

Die vruchten worden in Nederland geteeld op 15.000 hectare. Zachtfruit en kersen op zo'n 4.500 hectare.