Nieuws Actueel

Fryslân verover je zonder stropdas

Rik Nizet 21 maart 2014

Zaken doen in Friesland is een vak apart. Strak in het pak en niet punctueel zijn. Zo krijg je nooit voet aan de Friese grond. Wie als buitenstaander het businesshart van de Friezen wil veroveren, moet vooral zijn maatpak thuislaten en op tijd zijn. Dat betoogt Jan de Roos. Zijn blog bleek goed voor 'goud', de hoogste notering in de blog top-5 van de voorbije week.

1. Jan de Roos - Lit dy stropdas oare kear mar thús

Friesland is 'het beste land om zaken te doen'. Maar dan zonder mooie praatjes, mooie pakken en te laat komen. "Lit dy stropdas oare kear mar thús (laat die stropdas volgende keer maar thuis). Hier doe je gewoon wat je afspreekt, niet meer en niet minder."

2. Fiona Zwart - Anouk is een ondernemer pur sang

Anouk volg ik al vanaf het moment dat ze als 22-jarige zangeres doorbrak met de rock single 'Nobody's Wife'. Nu is ze 38 lentes jong, moeder van vier kinderen en heeft ze acht studio-albums afgeleverd. Anouk is geen allemansvriend. En dat is één van de redenen waarom ze mij inspireert als ondernemer.

3. Richard de Vries - Verkoper moet aan LSDVerkopen is in essentie gemakkelijk. Hoe anders is de praktijk. Klanten stellen lastige vragen, aarzelen en stellen beslissingen uit. Ze zijn even voorspelbaar als het weer. Als verkoper moet je onder andere slim de LSD-formule toepassen. LSD staat voor Luisteren, Samenvatten, Doorvragen of Doorpakken.4. Henk Kwakkel - OMA blijft thuis!

Grote problemen kunnen alleen op mondiaal niveau opgelost worden. Dat betekent in mijn visie dat we ons op lokaal niveau vooral moeten richten op zaken die ertoe doen: woon- en leefomgeving, coöperatieve samenwerking, verbinden en duurzaamheid. Sociale innovatie dus.

5. Henk Hop - Zo wordt het een blijvertje

Ik krijg wel eens vragen van ondernemers die een lezing of een workshop van mij bijwonen over hoe je Lean Management nu echt in een organisatie kan inbrengen, zodat het ook een ‘blijvertje’ wordt.