Nieuws Actueel

FTNON neemt belang in robotproducent

Van onze redactie 3 maart 2015

Wilco Fauth FTNON Wim Corduwener

FTNON is een wereldwijde producent van machines in de voedingsindustrie. Lacquey ontwikkelt robotgrijpers die kunnen omgaan met productvariatie en die een uiterst voorzichtige greep hebben. Twee factoren die essentieel zijn in de voedingsindustrie. „De techniek van Lacquey zorgt voor innovatie in de voedingsindustrie. Daar waar eerder alleen gebruik kon worden gemaakt van mensenhanden, kunnen nu de ‘voorzichtige robothanden’ ondersteuning bieden in de primaire manuele voedingsprocessen. De voedingssector krijgt hierdoor feitelijk intelligentere banen”, zegt Wilco Fauth, directeur van FTNON.

Revolutie“Door de overname van Lacquey bereikt het jonge bedrijf eindelijk de internationale voedselmarkt, zegt Richard van der Linde, algemeen directeur van Lacquey. “Het inzetten van techniek is voor veel organisaties van essentieel belang om de productiecapaciteit te verhogen, de prijzen laag te houden en de kwaliteit constant te houden. Met de ‘voorzichtige robotgrijpers’ van Lacquey verwacht ik een revolutie in de voedselindustrie.”

FTNONHet Almelose FTNON is ruim vijtig jaar geleden begonnen met het bouwen van machines voor de voedingsmiddelenindustrie en is uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met vestigingen in Amerika en China.

LacqueyIn 2010 is Lacquey vanuit de TU Delft gestart met de ontwikkeling van de ‘voorzichtige robothand’. Dankzij de technologie is het mogelijk om groente en fruit op te pakken zonder dat er drukplekken ontstaan. Een techniek waar de TU Delft al jaren onderzoek naar doet.

Foto: General manager Wilco Fauth voor de supercentrifuge voor sla en andere groenten van FTNON (Wim Corduwener)