Nieuws Actueel

Fugro koploper op Damrak

Lotte Grimberg 27 februari 2015

De Amsterdamse effectenbeurs is vrijdagochtend vrijwel vlak begonnen. Ook de andere Europese aandelenmarkten lieten weinig beweging zien. Beleggers namen geen risico's meer aan het einde van de tweede sterke beursmaand op rij. Op het Damrak was Fugro in trek na een aanscherping van de strategie.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel een fractie lager op 482,16 punten. De hoofdindex op Beursplein 5 stevent af op een maandwinst van zo'n 7 procent. De MidKap daalde 0,6 procent tot 719,47 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden zonder uitzondering vlak.

Afscheid te nemenFugro klom bijna 12 procent in de AEX. De bodemonderzoeker had in 2014 veel last van de moeilijke omstandigheden in de oliesector en leed een fors nettoverlies. Volgens analisten vielen de resultaten echter mee. Het bedrijf liet verder weten deels afscheid te nemen van zijn activiteiten in de diepste lagen van de zee.

VoorzichtigIn de MidKap werden de resultaten van uitzender USG People (plus 1,8 procent) positief ontvangen. Beleggers waren niet tevreden over de jaarcijfers van Vopak. Het tankopslagbedrijf, dat de winst vorig jaar zag dalen, zakte 3,1 procent. Detacheerder Brunel, die liet weten voorzichtig te zijn over de resultaten in 2015, daalde 1 procent.

BASF verloor in Frankfurt bijna 2 procent. De Duitse chemiereus zag de winst in het vierde kwartaal sterker toenemen dan verwacht. Het concern voorziet echter een moeizaam jaar voor de chemiesector. In Londen klom International Airlines Group (IAG) 4,6 procent. De moedermaatschappij van British Airways en Iberia verhoogde zijn winstprognose voor dit jaar, onder meer vanwege een lagere olieprijs.

Groeiende vraagIn Parijs won Airbus meer dan 6 procent. De Europese vliegtuigbouwer profiteerde in 2014 volop van de groeiende vraag naar vliegtuigen en zag de jaarwinst met bijna 60 procent toenemen.

De euro bleef onveranderd op 1,1212 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 2,4 procent duurder op 49,30 dollar. Brentolie kostte ook ruim 2 procent meer, op 61,29 dollar per vat.