Nieuws Actueel

Fugro uitblinker op Damrak

Van onze redactie 12 januari 2015

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,6 procent hoger op 418,10 punten. De MidKap klom ook 0,6 procent, tot 638,19 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,6 en 1,2 procent.

Fugro was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 5,4 procent. Boskalis (min 0,6 procent) heeft zijn belang in de bodemonderzoeker uitgebreid tot 20,01 procent. De baggeraar benadrukte wel dat de uitbreiding van het belang niet de opmaat is naar het uitbrengen van een bod op Fugro.

GrandVision

Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was dienstverlener aan de oliesector SBM Offshore met een min van 2,5 procent. Verzekeraar Delta Lloyd zakte 1,2 procent na een adviesverlaging.

HAL daalde 0,8 procent. De investeerder is nog altijd van plan een belang van 20 tot 25 procent in zijn optiekdochter GrandVision naar de beurs te brengen in Amsterdam. Wanneer de beursgang plaats vindt, is onder meer afhankelijk van de marktomstandigheden.

Lufthansa

Lufthansa klom ruim 2 procent in Frankfurt. De Duitse luchtvaartgroep verwacht dit jaar flink te profiteren van de sterk gedaalde olieprijzen. De lagere brandstofrekening zal in belangrijke mate bijdragen aan de verwachte winststijging.

In Londen klom Shire meer dan 1 procent. De Ierse farmaceut neemt zijn Amerikaanse branchegenoot NPS Pharmaceuticals voor 4,4 miljard euro over. Aer Lingus zakte in Dublin ruim 3 procent. De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft opnieuw een overnamebod van IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, afgewezen.

De euro was 1,1826 dollar waard, tegen 1,1835 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,2 procent tot 47,32 dollar. Brentolie kostte 2,5 procent minder op 48,88 dollar per vat.