Nieuws Actueel

Fundipal: 'Bestaande bedrijven zijn ook gebaat bij crowdfunding'

Caroline Spilt 10 april 2015

Groep mensen geld 2 groot

Crowdfunding kan voor ondernemers een interessante vorm van financieren zijn. Toch maken de meeste ondernemers nog geen gebruik van crowdfunding. Fundipal biedt ondernemers inzicht in de mogelijkheden van crowdfunding Crowdfunding gids voor ondernemend Nederland. En op basis van hun financieringsvraag, kunnen ondernemers zelf bepalen welke crowdfunding platforms voor hen het meest passend zijn. Daarbij geeft Fundipal onder andere inzicht in de kosten voor gebruik van de platforms, de type(n) financiering die zij aanbieden en of er sprake is van een AFM vergunning of ontheffing. Fundipal is een initiatief van crowdfunding adviesbureau Douw&Koren.

Sinds 2010 maakt crowdfunding een exponentiële groei door in Nederland. Afgelopen jaar werd meer dan 51 miljoen euro aan bedrijfsfinanciering opgehaald met crowdfunding. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2013. “Waar crowdfunding eerst vooral iets voor starters was, zijn bestaande bedrijven ook gebaat bij financiering via crowdfunding”, aldus Gijsbert Koren van Douw&Koren en initiatiefnemer van Fundipal. “Bestaande bedrijven maken echter nog onvoldoende gebruik van crowdfunding. Dit komt door een gebrek aan inzicht in de mogelijkheden van crowdfunding en het ontbreken van overzicht van aanbieders in deze markt.”

Rabobank sluit zich aan als partner bij FundipalOm ondernemers bewust te maken van de mogelijkheden van crowdfunding, sluit Rabobank zich als partner aan bij Fundipal. Paul Dirken, directeur Bedrijven bij de Rabobank: “Ondernemers gaan voor het realiseren van hun ambities steeds meer op zoek naar een gezonde financieringsmix. Crowdfunding kan in zo’n mix een waardevolle aanvulling zijn op bancair krediet. Wij willen onze zakelijke klanten graag helpen, ook als het gaat om alternatieve financieringsbronnen zoals crowdfunding. Fundipal maakt de ondernemer op een effectieve en op maat gesneden manier wegwijs in de wereld van crowdfunding.”. Met dit partnership onderstreept de Rabobank dat crowdfunding onomkeerbaar onderdeel gaat worden van toekomstige financieringsmodellen.

FinancieringsmixEen juiste financieringsmix kan een onderneming helpen bij het bereiken van haar doelen. Steeds meer ondernemingen benutten verschillende financieringsbronnen en leggen daarmee een stevige financiële basis voor de toekomst van hun onderneming. Douw&Koren hoopt op termijn ook andere aanbieders van financiering inzichtelijk te presenteren via Fundipal, zodat ondernemers eenvoudig hun financieringsmix zelf vorm kunnen geven.