Nieuws Actueel

Futurist Jason Silva: Ruimtereis is een lachertje

Bram de Vrind 8 oktober 2015

Space shuttle mars eday emerce tech festival amsterdam groot

Het idee dat we in de toekomst à la Star Trek met ruimteschepen naar parallelle universums gaan reizen, is hopeloos verouderd. Nieuwe technologie zal de mensheid in staat stellen om zijn toevlucht te zoeken in virtuele werelden die we zélf scheppen.

Lees ook:

Deze 10 startups gaan het maken

Dat voorspelt Jason Silva donderdag tijdens zijn openingsspeech van techfestival Emerce eDay in Amsterdam. In hoog tempo ontvouwt de futurist, filosoof en tv-maker zijn toekomstvisie ten overstaan van een uitpuilende Kromhouthal aan de noordoever van 't IJ.

Over vijf jaar kunnen we games maken met graphics die niet meer onder doen voor de werkelijkheid.

Virtuele omgevingOver twintig jaar zijn computers zo krachtig dat je een virtuele omgeving ter grootte van de aarde kunt creëren op je laptop.

"Is dat eng? Nee. De realiteit is dat we onze biologische wereld straks kunnen verlaten voor een leven in een virtuele wereld", zegt Silva.

Silva - zwart T-shirt, blauw-witte gympen - haalt de 'transcension hypothese' van collega-futurist John M. Smart aan. Technologie gaat niet zozeer leiden tot het bouwen van ruimteschepen waarmee we op zoek gaan naar andere bewoonbare werelden. Onze beschaving zal zich verder ontwikkelen in virtuele universums die we zelf creeëren om vervolgens te verdwijnen uit de fysieke wereld.

Aliens"Misschien zijn aliens daar ook mee bezig en kunnen we elkaar ooit een 'high five' geven bij een ontmoeting in zo'n nieuwe wereld", fantaseert de spreker.

De beschaving is volgens Silva inmiddels zo geavanceerd dat we heer en meester worden over onze eigen evolutie. "We hebben onze biologische software bijna ontrafeld en staan op het punt dat het mogelijk wordt om onszelf te upgraden en te herdefiniëren wat het is om mens te zijn." We maken de ontwikkeling door van homo sapiens naar 'homo evolutis', het wezen dat zichzelf evolueert.

'Shorts of awe'Om innovatie en creativiteit te stimuleren pleit de presentator van de Emmy genomineerde National Georgrahic-serie Brain Games voor 'shots of awe': imponerende ervaringen die je wereld even op zijn kop zetten, 'zoals het zien van de Gran Canyon of je eerste bezoek aan New York'.

"Uit onderzoek van Stanfort blijkt dat zulke ervaringen gevoelens van welzijn en altruïsme oproepen", zegt hij. "Shots of awe maken je een beter mens". De comfort zone is volgens de bevlogen spreker één van onze grootste vijanden. Dag in dag uit hetzelfde doen en ervaren leidt tot eenzijdige overstimulatie; "Oren die niet horen, ogen die niet zien."

Silva roept het publiek op om op zoek te gaan naar 'betekenisvolle momenten'. "Jezelf verbazen werkt als emotionele XTC."