Nieuws Actueel

Fysiotherapeut Gerard Smienk neemt na 36 jaar afscheid van zijn praktijk: ‘Het was tijd om het stokje door te geven’

Van onze redactie 8 oktober 2015

Gerard smienk frans nikkels

Het verschil qua grootte is enorm. Na meerdere behandelkamers en een volledig team is Smienk tegenwoordig vooral op zichzelf aangewezen. Toch hangt er een mooie herinnering van Smienk Fysiotherapie bij Smienk Acupunctuur. „Die foto van het hele team, die omvat precies hoe het is in Almelo”, zegt Smienk trots. „Hoe we daar met z’n allen op staan: de warmte, de betrokkenheid en de gezelligheid. Dat geldt voor de praktijk, maar ook voor ieder individu. Juist door de goede sfeer komen mensen terug en zijn we ook zo gegroeid. Als je ergens binnenkomt en je wordt goed geholpen en de omgang is prettig, dan ga je niet snel ergens anders heen.”

Begin praktijkSmienk weet nog precies hoe het allemaal begon in 1979. „In m’n eentje. Overdag werkte ik elders, ’s avonds had ik mijn praktijk in het Windmolenbroek. Op de benedenverdieping zat een huisarts, ik zat boven. De wachtkamer was de gang, daar kon precies één stoel staan.” In de decennia die volgden groeide de praktijk gestaag.

UitbreidingEr staan inmiddels elf mensen op de loonlijst bij Smienk Fysiotherapie. Sinds twee jaar heeft de praktijk bovendien een diversiteit aan specialisten in dienst. Door de toevoeging van zogeheten multidisciplinaire trajecten, op het gebied van revalidatie en chronische pijn- en vermoeidheidsklachten, gaat het bedrijf verder dan een reguliere fysiotherapiepraktijk.

FysioZuidBas Hassels Mönning en Karin Timmerij zetten de praktijk nu voort onder de naam FysioZuid. „Het was tijd om het stokje door te geven”, vindt Smienk. „Nee, pijn doet het niet. Ik kies er bewust voor om het laatste deel van mijn loopbaan zo in te vullen. Met acupunctuur ben ik al sinds 1980 bezig en een praktijk als deze wilde ik altijd al beginnen.”

Nieuwe carrièreSmienk richt zich vanaf nu alleen nog op zijn eenmanspraktijk in Tubbergen, gevestigd pal onder zijn woning. Inmiddels heeft hij veel kennis op dit gebied vergaard. Zo studeerde Smienk acupunctuur in Utrecht, Haarlem, op Sri Lanka, gevolgd door stages in Colombo en Beijing. Vervolgens studeerde hij Chinese kruidengeneeskunde en verwierf hij de bachelor-degree Acupunctuur en Chinese fysiotherapie. Zijn ‘nieuwe’ carrière bracht hem al zo’n achttien keer naar China. „Het is een heel andere benadering”, weet Smienk. „Hiermee richt je je eigenlijk op het welbevinden van de mens als geheel. Veel mensen denken bij acupunctuur direct aan stoppen met roken, maar het gaat veel verder. Ik help mensen met een enorm breed scala aan klachten. Van astma en longklachten tot rugklachten.”

Foto: Gerard Smienk (Frans Nikkels)