Nieuws Actueel

Ga NIET in Nederland wonen

Bram de Vrind 18 maart 2014

Het merendeel van de Nederlanders voelt zich sterk verbonden met Nederland (69%). Tegelijkertijd zouden we vrienden en familie niet aanraden om hier te gaan wonen, werken en leven. Met een negatieve Net Promoter Score (NPS) van -14 verkopen we ons land slecht aan anderen. Dit blijkt uit onderzoek van strategisch merkadviesbureau Positioneringsgroep in samenwerking met het marktonderzoeksbureau DirectResearch. Maar liefst dertig procent van de Nederlanders geeft ons land een aanbevelingscijfer van een 6 of lager.

Hoger opgeleiden zijn met een NPS van 3 de beste promotors van ons land. Deze score moeten we echter wel in perspectief plaatsen. Nederlanders zijn nuchter en niet zo uitgesproken: de ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’-mentaliteit. Negens en tienen zullen we dan ook niet zo snel geven. Maar het feit dat een derde van de Nederlanders ons land niet hoger kwalificeert dan een 6, is op zijn minst verontrustend te noemen. De representatieve steekproef onder 1000 Nederlanders toont een groot verschil tussen wie de Nederlander is als persoon en hoe we tegen ons land aankijken.

Zacht en behoudendDe Nederlander karakteriseert zichzelf vooral als ´warm & zorgzaam’ ( 43%) en ‘loyaal & moreel’ (40%). Gevolgd door ‘verbonden & samen’ (32%), ‘orde & structuur’ (30%) en ‘ontdekken & nieuwsgierig’ (29%). Waarden als ´luxe´, ´schoonheid´, ´leiderschap´ en ´sexy´ worden het minst passend ervaren.Goed georganiseerd en vooruitstrevend De kracht van Nederland dichten we vooral toe aan waarden als ‘orde & structuur’ (39%), ‘prestatie & vooruitgang’ (37%) en ‘veilig & beschermd’ (32%). We zien Nederland als een land waar alles goed geregeld en veilig is, een soort cocon van sociale voorzieningen. En ook als innovatief en vooruitstrevend. Daarnaast prijzen we onze kenniseconomie en handelsgeest. Het beeld dat we van Nederland als land hebben wijkt op het punt van ‘innovatie en vooruitgang’ af van de individuele identiteit van de Nederlander. Als we zelf als persoon niet die innovatiekracht hebben, hoe verwachten we dan dat ons land vooruit komt?