Nieuws Actueel

Gaan FC Twente-bestuurders hangen?

Lucien Baard | Illustratie Vincent Wilke 26 november 2015

Fctwentemunstermanbestuurders1065

Oud-bestuurders van FC Twente Joop Munsterman en Aldo van der Laan riskeren financieel aansprakelijk te worden gesteld voor wanbeleid. Dat is de overtuiging van Roelof Amelink en Rolf Strijker, specialisten in het ondernemings- en aansprakelijkheidsrecht. Ze kunnen tot hun laatste euro worden geplukt, bericht Tubantia.

Amelink en Strijker-advocaten, met kantoren in Hilversum en Enschede, begeleiden bedrijven bij risicovolle financiële transacties en onderzoeken aansprakelijkheidskwesties, ook in het sportleven. Ze hebben gisteren de uitgelekte en omstreden spelerscontracten tussen Twente en investeerder Doyen bestudeerd. Zij zien daarin veel aanwijzingen dat de clubbestuurders 'de KNVB om de tuin hebben geleid, en plat gezegd verneukt'. Twente heeft - zo lijkt het - de voetbalbond andere contracten laten zien ter goedkeuring. Een bijlage, met een verboden afspraak, zou onder de pet zijn gehouden voor de KNVB.

Bijlage verzwegenAmelink: "Voor een aansprakelijkheidsstelling is het van belang uit te zoeken of een beslissing dom of fout was. Voor dom kan je nooit aansprakelijk gesteld worden. Wel voor fout. Daar lijkt het hier op. Er is vermoedelijk een belangrijke bijlage verzwegen. In de volksmond is er een groot verschil tussen liegen en verzwijgen. Maar juridisch niet. Verzwijgen is net zo erg. Op zijn zachtst gezegd is er met vuur gespeeld ten koste van de club. Het heeft er schijn van dat niet langs het randje, maar over het randje is gehandeld."

Meest verdacht in de affaire vinden zij de 'additional agreement', een aanvullende overeenkomst, achter het hoofdcontract van de spelers. Amelink: "Dat komt wel vaker voor. Bijvoorbeeld als je iets vergeten bent. Maar dat aanvullende stuk is dan bijna altijd van latere datum. In dit geval is die gedateerd op 25 februari 2014, exact dezelfde dag als het hoofdcontract. Dat lijkt maar één doel te hebben: bewust het contract in twee documenten splitsen. En dan kom je dicht bij een motief. Waarom doe je dat? Klaarblijkelijk om een 'sideletter' te maken, die anderen niet mogen zien."

Aldo van der Laan | Foto ANP

TadicEchter. Los van de mogelijke misleiding van de KNVB, kan de deal zelf met Doyen al een reden zijn voor juridische actie tegen de (oud-)bestuurders, zeggen Amelink en Strijker. "Misschien is die hele transactie al te kwalificeren als 'fout'. Als je alle franje wegknipt, dan komt het er simpel op neer dat er spelers zijn beleend. Tadic zat daarbij. Een speler die op dat moment 13 miljoen euro waard was. Uit het contract blijkt dat Twente op z'n minst meteen al afscheid neemt van 10 procent van de winst: 1,3 miljoen. Was dat echt in het belang van FC Twente? Kan dat de toets der kritiek doorstaan van een weldenkend bestuurder? Het was voor Doyen in elk geval een loterij zonder 'nieten'."

Cruciaal voor het aansprakelijk stellen van Munsterman en Van der Laan, is volgens de advocaten de KNVB-straf. "Is het enkele punten in mindering, dan is dat moeilijk in schade uit te drukken en is er mogelijk ook niet direct reden voor actie. Maar wordt de club teruggezet naar de Jupiler League, dan is die schade enorm. Dan komt misschien het voortbestaan van de club in het geding. Het is weliswaar de KNVB die dat veroorzaakt, maar er is direct oorzaak en gevolg van het handelen van de Twentebestuurders. Ik zou dan de bestuurders aansprakelijk gaan stellen."

Joop Munsterman | Foto ANP

KNVB gunstig stemmenVolgens Strijker moet Twente nu eerst het hoofd koel houden. "Een claim loopt niet weg, dat kan altijd nog." Eerst moeten de toezichthouders in de raad van commissarissen 'onmiddellijk zorgen voor verscherpt toezicht en een onafhankelijk onderzoek instellen om de onderste steen boven te krijgen'. "Wie deed wat? Wie wisten er van? Wie heeft boter op z'n hoofd? Nu al de bestuurders aansprakelijk stellen is strategisch niet slim. Dan lig je als club op je rug en geef je eigenlijk zelf nu ook al toe dat er blijkbaar laakbare dingen zijn gebeurd. Alles moet nu in het teken staan van onderzoek en het rechtbreien van de situatie. Dat kan ook de KNVB gunstig te stemmen."

Volgens Amelink en Strijker is het zo goed als 'ondenkbaar' dat derden - andere investeerders - de Twentebestuurders kunnen aanspreken. "Stel je hebt Twente vier miljoen geleend en die zie je nooit meer terug. Dat is een kwestie van pech, ondernemersrisico, had je de boel maar beter moeten regelen. Er is maar één uitzondering op. Als het Twentebestuur op het moment van lenen al zeker wist, dat het van z'n leven niet terug kan betalen. In de volksmond noem je dat de boel flessen. Maar de bewijslast is moeilijk. Het simpele feit dat er fouten zijn gemaakt is voor andere investeerders onvoldoende. Eigenlijk kan alleen het nieuwe bestuur van Twente de bestuurders aansprakelijk stellen."

FraudeAmelink en Strijker achten het onwaarschijnlijk dat justitie nog in actie komt. "Tenzij er natuurlijk ook fraude wordt ontdekt, belastingfraude bijvoorbeeld." De advocaten hebben nog enig hoop op clementie voor de club, die in hun ogen de dupe is geworden van bestuurders 'die hun hand overspeelden'.