Nieuws Actueel

Gaat Nederland versplinteren?

Van onze redactie 31 december 2014

Het was een jaar vol van kretologie en hysterie. Niet? Wel!

Minder Marokkanen Lees maar wat we riepen in 2014: 'Minder, minder, minder Marokkanen!', 'Zwarte Piet is racistisch', 'Zwarte Piet moet blijven', 'Er komt een tsunami van Bulgaren', 'IS, niet in mijn naam', 'Voer dagobertducktaks in voor de rijken', 'Promovendum, verzekeren voor hoger opgeleiden'.

Elk van die kreten sloeg een barst in het bastion van de solidariteit in Nederland. Elke kreet zette een bevolkingsgroep apart, bevestigde de scheiding. Elke kreet benadrukte dat er verschillende groepen zijn in Nederland en dat er een kloof tussen zit.

En dat waren dan alleen nog maar de kreten. Er was nog veel meer. Wie terugkijkt op het afgelopen jaar komt tot de conclusie dat 2014 een bombastisch pandemonium van onbehagen is geweest. Een jaar waarin honderd mensen werden gearresteerd bij de intocht van Sinterklaas, waarin we elkaar uitjouwden en uitdaagden.

Waakzaam Versplintert Nederland door zich ingravende groepen? Is er een nieuwe verzuiling op komst? Wie de rapporten leest en naar het land luistert, moet het ergste vrezen voor 2015. "We moeten waakzaam zijn", zegt onderzoeker Will Tiemeijer.