Nieuws Actueel

Game en win een baan

Jeroen Jansen 20 februari 2014

Een game, een festival en oudere werkzoekenden die jonge mbo-studenten helpen met hun sociale vaardigheden: dat zijn enkele nieuwe initiatieven die de gemeente Amsterdam ondersteunt om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Het stadsbestuur geeft in totaal 500.000 euro aan 13 projecten die jongeren tussen de 15 en 27 jaar aan een baan moeten helpen.

Na een oproep ontving de gemeente ruim 100 voorstellen, waaruit de projecten zijn geselecteerd. Zoals de game Ready4Work020, waarbij jongeren door het uitvoeren van 'challenges' 'rewards' kunnen verdienen. Challenges zijn opdrachten die in het werkelijke leven worden uitgevoerd bij de overheid, bedrijven of maatschappelijke organisaties. Rewards zijn bijvoorbeeld speeddates met werkgevers, leren netwerken en sollicitatietrainingen.

Bij The App Academy worden werklozen opgeleid tot 'app developer', terwijl met het project Personal Journey jongeren op de werkvloer van Schiphol kunnen ervaren of een beroep op de luchthaven iets voor ze is. Tijdens het festival Try Before You Get The Job! leren 200 hoogopgeleide baanzoekers hoe ze hun plek op de arbeidsmarkt kunnen veroveren.

Amsterdam kampt met een groeiend aantal werkloze jongen. In 2009 was 14 procent van de inwoners tussen de 15 en 26 jaar werkloos. Nu is dat 20 procent. Vooral mbo'ers kunnen moeilijk een baan vinden.