Nieuws Actueel

‘Gamers hebben de gameshop niet nodig’

Van onze redactie 24 april 2015

Gameshop Twente Toma Tudor

Niet omdat er minder gamers zijn, denkt Martin Verschoor, hoofdredacteur van gamewebsite InsideGamer.nl en presentator van het gelijknamige tv-programma. „Gaming is een gigantische business, die door de opkomst van spelletjes op mobiele telefoons en tablets bovendien nog steeds groeit.”

Waarom is de winkel dan wel failliet gegaan? Verschoor: „Waarschijnlijk omdat de strijd met grotere winkels verloren is. Gameshop Twente was dan wel een landelijk bekende naam, maar in vergelijking met de concurrentie waren de spellen er best duur.” Volgens Verschoor kopen winkelketens als Media Markt grote hoeveelheden spellen in, waardoor ze lagere prijzen kunnen vragen.

Koopjes op internet

Zijn collega Rob Ottens, mede-eigenaar van gameplatform XGN.nl, ziet de hoge verkoopprijzen ook als belangrijke reden voor de teloorgang van de enige Twentse gamewinkel. „Iedereen zoekt op internet naar koopjes. Je kunt daar gemakkelijk prijzen van verschillende winkels vergelijken. Op onze eigen site kan dat ook.”

Om meer mensen aan te spreken bood Gameshop Twente een groot ‘retro’ assortiment, bestaande uit oude spelcomputers en bijbehorende spellen. Producten die andere winkels niet bieden. Maar ook dat heeft Gameshop Twente niet kunnen redden. „Ook geen verrassing. Dat is namelijk echt een markt voor verzamelaars”, zegt Verschoor. Daarvan zijn er volgens hem weliswaar duizenden, maar deze mensen beleven volgens de gamekenner meer plezier aan het zoeken naar bijzondere producten, dan ze in de winkel ‘van de plank’ te halen.

Foto: In 2013 stonden gamers nog in de rij om GTA5 te kopen bij de Gameshop Twente. (Toma Tudor)