Nieuws Actueel

Gangsterduo opgepakt: Tijdlijn Antonio en Enise

Rik Nizet 26 februari 2014

De politie heeft de afgelopen dagen jacht gemaakt op Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19). Die klopjacht eindigde woensdag in de buurt van Dortmund. Het tweetal wordt verantwoordelijk wordt gehouden voor een aantal gewelddadige gijzelingen en het neerschieten van een man in Enschede. Een tijdlijn:

20 december: Na een wilde achtervolging botst een auto met een vals kenteken tegen een geparkeerde auto in de wijk Beijum in Groningen. De twee inzittenden vluchten te voet, maar worden gepakt door de politie. Vrij snel na de aanhouding worden ze op last van het Openbaar Ministerie weer vrijgelaten. Inmiddels is bekend dat het toen ging om Antonio van der Ploeg en Enise Merve Bircan.

10 februari 2014: De twee zouden op 10 februari het huis van een vrouw in Meppel zijn binnengedrongen. Het slachtoffer werd gekneveld, mishandeld en bedreigd en tegen haar wil meegenomen in haar auto.

11 februari 2014: Op de ochtend van 11 februari wordt de vrouw uit Meppel achtergelaten in een bos in de buurt van Lelystad.

18 februari 2014: De politie verdenkt de twee ook van een overval op een woning aan de Goorweg in Lage Mierde. De geknevelde bewoner en drie andere aanwezigen moesten daarbij onder bedreiging van een vuurwapen hun waardevolle spullen afgeven. Daarbij werd de bewoner ernstig mishandeld.

21 februari 2014: De politie maakt de namen bekend van het duo en geeft hun foto's vrij. Het gezochte duo Antonio Marcos van der Ploeg, 25 jaar, en Enise Merve Bircan,19 jaar, wordt met naam en toenaam genoemd. Dat gebeurt niet heel vaak. De politie vertelt erbij dat de verdachte Van der Ploeg vuurwapengevaarlijk is. Publiek wordt aangeraden bij het aantreffen zelf geen actie te ondernemen, maar de politie te bellen.

24 februari 2014: De twee worden ervan verdacht op een camping aan de Oude Buurserdijk in Enschede een man te hebben beschoten die hen betrapte op inbraak in een caravan. Het slachtoffer wordt gewond naar het ziekenhuis gebracht. Rond 8 uur ’s avonds wordt een gezin aan de Arendsweg in Enschede gegijzeld en de vader meegenomen in zijn auto. Deze man wordt rond 10 over half 9 in de Duitse plaats Ahaus vrijgelaten. De Nederlandse en Duitse politie zoeken met man en macht naar het duo, dat spoorloos is verdwenen.

25 februari 2014: De politie in Duitsland krijgt een tip binnen van een getuige, die zegt dat Van der Ploeg en Bircan in Gronau zijn, net over de grens bij Enschede. Duitse speciale agenten doorzoeken de mogelijke verblijfplaats van het duo, maar treffen de gezochte personen niet aan. Hun namen worden op de Nationale Opsporingslijst gezet, een overzicht van criminelen naar wie de politie dringend op zoek is. Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt 's avonds aandacht aan de zaak.

26 februari 2014: Het duo loopt tegen de lamp. Ze worden opgepakt in een hotel in de Duitse plaats Schwerte bij Dortmund. Eerder op de dag was de auto van het tweetal teruggevonden in Münster.Lees ook:Antonio en Enise opgepaktZitten ze in Münster?'Hij blijft onze zoon'Stel kampeerde op naaktterreinGangsterduo had meer op kerfstok