Nieuws Actueel

Gas besparen? Geas geeft garantie

Van onze redactie 6 november 2015

Geas Frankvan Hunsel Annina

Flink investeren in isolatie, warmtepompen of zonnepanelen en geen hogere maandlasten betalen. Dat moet mogelijk zijn als de energiekosten direct met vele tientjes per maand dalen, onafhankelijk van de keuze van energieleverancier. Het idee is niet nieuw, maar Geas Energiewacht durft nu zwart-op-wit de voorgerekende besparingen te garanderen.

Met de Energie Bespaar Garantie durven waarschijnlijk veel meer particulieren gemiddeld 7.000 tot 14.000 euro in hun eigen woning te steken. Geas-directeur Frank van Hunsel: "We merken steeds weer dat mensen de stap niet goed durven te nemen. Ze twijfelen of ze de investering echt terugverdienen in de voorgespiegelde termijnen. 'Kunt u dat garanderen?', vragen ze. Nee, dat konden we niet. Maar nu wel, zwart-op-wit." Moderne meettechnieken maken de stap mogelijk. "Het hoofddoel is om in 900.000 woningen van vóór 1985 pakweg 40 tot 60 procent minder gas te verstoken."

Gemiddeld gasverbruikOm oud en nieuw goed te vergelijken wordt bij een garantiecontract eerst gekeken naar het gemiddelde gasgebruik in de afgelopen jaren. Verreken die met de door de KNMI gemeten dagtemperaturen, de gezinssamenstelling en nog wat factoren en dan ontstaat betrouwbaar vergelijkingsmateriaal voor een garantie na besparingsmaatregelen. Bij veranderende omstandigheden, zoals een strengere winter of een veranderde gezinssamenstelling, blijft dat van kracht. "Een kindje erbij, of opa die bij je komt wonen, dat soort zaken kun je als bewoner allemaal doorgeven. Op die manier krijgen we een steeds scherper beeld welk verbruik door techniek verandert en welk door gedrag."

En tien keer per dag een kwartier onder de warme douche in plaats van vier keer tien minuten voorheen? "Dat zien we direct terug op de slimme gasmeter", zegt Van Hunsel. "Als de thermostaat in de woonkamer niet veel hoger staat en het gasfornuis niet aanstaat moet het wel het warme water voor de douche zijn."

Wie geen behoefte aan dit 'meekijken' heeft kan evengoed een pakket maatregelen afnemen via Geas Energiewacht. "Maar dan kunnen we geen garantie afgeven op het rendement. Daarvoor hebben we keiharde meetgegevens nodig", zegt Van Hunsel.

Foto: Frank van Hunsel (Annina Romita)