Nieuws Actueel

Gashandelshuis GasTerra verkoopt minder gas

Van onze redactie 18 februari 2015

De daling hangt samen met het besluit van de Nederlandse regering om de productie uit het Groningenveld in te dammen. Ook het relatief warme weer speelde een rol. Hierdoor was er vorig jaar iets minder vraag naar gas. Ook lagen de gasprijzen met name in de zomermaanden iets lager dan een jaar eerder.

GasTerra verkocht vorig jaar zo'n 81,3 miljard kubieke meter gas, tegen 89,3 miljard in 2013. Het gashandelshuis, voorheen de handelspoot van Gasunie, is eigendom van oliegiganten Shell en ExxonMobil (samen 50%) en de Staat. Van de omzet van GasTerra gaat ruwweg 80% naar de Staat.

Gas Gertjan Lankhorst, topman van het bedrijf, wil ondanks de ,,niet optimale marktomstandigheden'' niet van een teleurstellend jaar spreken. Hij vindt dat GasTerra de bedrijfsstrategie goed heeft aangepast aan de veranderde omstandigheden rond de verkoop van het Groningengas. ,,Waar vroeger de marktvraag sturend was, dienden we nu rekening te houden met een forse vermindering van het aanbod. Desondanks zijn wij er in geslaagd onze klanten optimaal te bedienen, zonder concessies te doen aan de vervulling van onze missie: waardemaximalisatie van het aan ons aangeboden gas.''