Nieuws Actueel

Gasnota honderden euro's lager

Van onze redactie 5 november 2014

De energierekening over 2014 valt namelijk een stuk lager uit dan in de meeste andere jaren. Een gemiddeld huishouden bespaarde in de eerste 10 maanden van 2014 al bijna 180 euro. Dat blijkt uit cijfers van energiebedrijf Essent. Oorzaak van de lagere rekening is het warme weer. Zowel de winter als de lente waren volgens het KNMI de op-een-na-zachtste in de historie. In de zomer wordt sowieso weinig gas verstookt, en oktober trok de lijn van het voorjaar moeiteloos door. Gemiddeld was het in De Bilt 13,4 graden, terwijl 10,7 normaal is.

Minder verbuik Door de relatief hoge temperaturen verbruiken huishoudens minder gas. In een gemiddeld jaar ligt het verbruik op 1.600 kubieke meter, maar als het zo doorgaat, verbruiken huishoudens dit jaar zo'n 20% minder.

Het verschil werd vooral in de normaal gesproken koude maanden gerealiseerd. Tussen januari en april, en in oktober, viel de gasrekening voor een standaardhuishouden telkens meer dan 30 euro lager uit dan normaal. Ten opzichte van vorig jaar is het verschil helemaal spectaculair. Het gasverbruik ligt 30 procent lager en dat is omgerekend goed voor een besparing van 319 euro, aldus een woordvoerster van Essent.

Geld terug Omdat mensen hun energierekening doorgaans in vooraf berekende voorschotbedragen voldoen, zullen zij bij de jaarafrekening waarschijnlijk geld terugkrijgen van hun leverancier. Wanneer dat gebeurt, is voor iedereen verschillend. "De jaarafrekening komt 12 maanden na het moment dat een klant voor het eerst energie van ons heeft afgenomen", zegt de woordvoerster.