Nieuws Actueel

Gazprom beëindigt gasleveringen aan Frans nutsbedrijf Engie

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt per 1 september met de leveringen aan Engie. Dat Franse energiebedrijf zou niet de volledige rekening over juli hebben voldaan. Pas als Engie weer volledig betaalt gaat Gazprom naar eigen zeggen weer leveren. Engie levert ook in Nederland stroom en gas en heeft hier verschillende energiecentrales.

ANP 30 augustus 2022

ANP300822226 1

Beide partijen meldden eerder dinsdag al dat Engie minder gas geleverd kreeg dan normaal. Gazprom liet weten dat een meningsverschil over contractvoorwaarden de aanleiding daartoe was.

Engie op zijn beurt stelde dat de bezorgdheid over de energiebevoorrading toeneemt. Het Franse nutsbedrijf liet wel weten "de nodige volumes veiliggesteld" te hebben om verplichtingen aan zijn klanten te kunnen voldoen, maar ook om aan de eigen behoeften te kunnen voldoen. Daarnaast zegt het bedrijf verschillende maatregelen te hebben genomen om de directe financiële en fysieke gevolgen te beperken van een onderbreking van de gasleveringen.

Zorgen blijven

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Gazprom de leveringen aan Engie al verlaagd naar 1,5 terawattuur per maand. De jaarlijkse leveringen van Engie in Europa bedragen meer dan 400 terawattuur.

Frankrijk is minder afhankelijk van de invoer van gas uit Rusland dan veel van zijn buurlanden. Russisch gas is goed voor ongeveer 17 procent van het gasverbruik. Toch blijven er zorgen bestaan over de levering uit Rusland. Frankrijk waarschuwde bedrijven al dat energie komende winter mogelijk wordt gerantsoeneerd en riep op tot besparingen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws