Nieuws Actueel

Geïnspireerd door excentrieke straatartiest

Rowan van Dam 18 december 2015

Barbasquiatamsterdam

Bar Basquiat, dat je uitspreekt als Bas-Ki-Jat, is vernoemd naar Jean-Michel Basquiat. Een excentrieke straatartiest, die later leerling zou worden van Andy Warhol.

Dat de bar een eerbetoon is aan de inmiddels overleden Basquiat, is te zien aan de neonbelettering, het glaswerk en de toiletten. Alles is geïnspireerd op zijn werk.

HoboschriftOp de menukaart zijn zelfs symbolen te zien uit het Hoboschrift: een symbolentaal ontwikkeld door Amerikaanse zwervers aan het eind van de negentiende eeuw, die Basquiat veel in zijn kunstwerken verwerkte.

Het enige wat ontbreekt is een kunstwerk van Basquiat, maar deze zijn volgens Riad Farhat (35), een van de eigenaren, 'onbetaalbaar'.

HorecatrioFarhat maakt deel uit van het horecatrio de Drie Wijzen uit het Oosten. Zij zijn met Lux en Weber en webshop 290sqm een samenwerking aangegaan om de bar in de Javastraat op poten te krijgen.

"Naast lekker een biertje drinken, kun je hier ook ontbijten, lunchen en borrelen," zegt Farhat. "We hebben een uitgebreide menukaart, met als een van onze toppers de Marokkaanse pannenkoek."

Om de menukaart compleet te maken, heeft brouwerij Oedipus voor de bar een Bar Basquiatbiertje gebrouwen. "Het is een amberkleurig biertje en meer kan ik niet zeggen," zegt Farhat. "Je moet het gewoon komen proeven."

Bar Basquiat, Javastraat 88, Amsterdam