Nieuws Actueel

'Gebrek aan lef bij aanpak hooligans'

Van onze redactie 17 november 2014

De hooligans bedienen zich van bedreiging en intimidatie, concluderen de onderzoekers. Daarom zou een landelijke aansturing van de lokale aanpak overwogen moeten worden, net als in sommige andere landen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

In het rapport staat dat harde kernen en notoire ordeverstoorders voor problemen blijven zorgen, terwijl andere supporters het gevoel hebben dat de overlastgevers nauwelijks worden aangepakt. Professionals bevestigen dat beeld.

Incidenten stabiel Uit cijfers blijkt dat het aantal incidenten rond het voetbal de afgelopen 10 seizoenen stabiel is. De meeste van de incidenten worden aangemerkt als licht tot middelzwaar.

De Tweede Kamer toonde zich eind september al bezorgd over voetbalvandalisme. Het afgelopen seizoen werden 704 mensen aangehouden of staande gehouden, blijkt uit jaarcijfers van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV).

Het CDA wil dat de voetbalwet ,,nog strenger wordt''. ,,De voorgestelde voetbalwet gaat niet ver genoeg. De inzet van de coalitie blijft bij grote woorden, in plaats van concrete daden'', zei Kamerlid Peter Oskam toen.