Nieuws Actueel

Gedupeerde ondernemers door aanleg Almelo Verdiept staan met lege handen

Van onze redactie 13 februari 2015

Dat ze schade hebben geleden, staat voor de ondernemers als een paal boven water. Ze hebben de cijfers laten zien aan de gemeente. Maar die gaf niet thuis. „We zitten met een kater. We zijn veel te goedgelovig geweest”, zeggen Jan de Roo en Dick Egbers van de Ondernemersvereniging Bornerbroeksestraat Zuid. „De gemeente heeft ons het idee gegeven dat het allemaal wel goed zou komen”, zegt ondernemer Marcel Besselink. „Achteraf bezien is dit gewoon pure misleiding door de gemeente.”

Geen budgetDe ondernemers nemen een advocaat in de arm. Maar het uurtarief liegt er niet om. Daarom, en omdat de ondernemers te goeder trouw zijn, wordt tijdens het proces afscheid genomen van de raadsman. Iets waar ze achteraf spijt van hebben. „We zijn veel te goedgelovig geweest. Pas later zijn we erachter gekomen dat de gemeente helemaal geen budget had om schade uit te keren. We hebben nooit enige hulp gekregen uit het gemeentehuis. Alleen maar ellende...”

SchadevergoedingVerzoeken om een schadevergoeding worden in 2013 door de commissie voor de bezwaarschriften ongegrond verklaard. In een toelichting stelt deze onafhankelijke commissie echter wel iets opmerkelijks. ‘Het is de commissie uit stukken en het verhandelde ter zitting gebleken dat de communicatie rond deze verzoeken moeizaam is verlopen. De commissie meent dat verzoekers duidelijker geïnformeerd hadden moeten worden (...).’ Daarmee krijgt de gemeente een flinke veeg uit de pan van dit onafhankelijke adviesorgaan van het college van B en W. Maar uiteindelijk vloeit ook hier geen bloed uit. Want geen enkele ondernemer gaat in beroep tegen deze afwijzing. Ook de ondernemersvereniging legt zich erbij neer.

Correct gehandeldDe ondernemersvereniging had nog een sprankje hoop. Ze had een klacht ingediend bij de Overijsselse Ombudsman over de informatieverstrekking door de gemeente. Schadeverzoeken zouden niet objectief zijn beoordeeld. Vorige maand heeft de ombudsman geconstateerd dat Almelo niets te verwijten valt en dat de gemeente correct heeft gehandeld.

Foto: Lenneke Verbeek