Nieuws Actueel

Gedupeerden vrezen geruisloze verhoging aow-leeftijd

Van onze redactie 10 december 2014

Tamelijk geruisloos belandde eind november een voorstel van staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) bij de Tweede Kamer om de AOW-leeftijd vanaf 2016 nóg sneller te verhogen. Die gaat in 2018 al naar 66 jaar en in 2021, 2 jaar eerder dan de oorspronkelijke plannen, naar 67 jaar.

Partijpolitieke belangen "Ik vrees dat het een hamerstuk wordt, omdat partijpolitieke belangen prevaleren", zegt de Oosterbeekse advocaat Fred ter Hennepe. Hij behartigt de belangen van 450 gedupeerden, verenigd in de stichting Belangen Gedupeerden AOW-gat (BeGag).

Verhoging van de AOW-leeftijd betekent dat honderdduizenden senioren, wier VUT-uitkering of prepensioen stopt als ze 65 worden, zelf voor inkomen moeten zorgen totdat ze recht op AOW krijgen. Ter Hennepe (66) vreest nu eenzelfde, geruisloze parlementaire afhandeling, net als bij het eerste besluit in 2012 om de AOW-leeftijd vanaf 2013 te verhogen. Een zeer kritisch advies van de Raad van State, die wees op de inkomensgevolgen van 65-plussers die op korte termijn met de verhoogde AOW-leefijd zijn geconfronteerd, werd in 2012 compleet genegeerd door de Tweede en Eerste Kamer.