Nieuws Actueel

'Geen aanwijzingen onregelmatigheden'

Martijn Vervest 2 oktober 2014

Een intern onderzoek dat Ordina heeft laten uitvoeren door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek heeft tot dusver geen aanwijzingen opgeleverd van onregelmatigheden in een tweetal aanbestedingsprocedures bij de overheid. Dat liet de automatiseerder donderdag weten naar aanleiding van beschuldigingen in die richting door het televisieprogramma Zembla.

Ordina belazerde overheid

De Brauw Blackstone Westbroek heeft ruim een half miljoen (digitale) documenten en bestanden van Ordina doorzocht. Ook heeft het advocatenkantoor uitvoerig gesproken met een groot aantal destijds betrokken personen. Het onderzoek richtte zich op de periode van 2005 tot en met 2010, en werd gehouden in de periode juni en juli, nadat Ordina door Zembla was benaderd.

AanbestedingenIn augustus meldde de redactie van het televisieprogramma zich opnieuw bij het ict-bedrijf met een aantal nieuwe aanbestedingszaken uit dezelfde periode waarmee iets mis zou zijn. De Brauw Blackstone Westbroek buigt zich daar momenteel nog over. De resultaten van dat onderzoek worden in de loop van deze maand verwacht.LandmachtEen van de zaken die nog onder de loep liggen, betreft het delen van informatie door een reservist van de landmacht met zijn civiele werkgever Ordina. Daarover berichtte Zembla eerder deze week. Uit voorlopig onderzoek is gebleken dat de desbetreffende communicatie vooraf was afgestemd met vertegenwoordigers van Defensie. Bovendien stelt Ordina er geen commercieel voordeel van te hebben gehad.RegelsOrdina stelt dat het de afgelopen jaren zijn regels en procedures voor wat betreft aanbestedingen flink heeft aangescherpt. De komende periode zal binnen de onderneming extra aandacht worden besteed aan integriteit.