Nieuws Actueel

Geen allochtonen voor Budget Cleaning Brabant

Jeroen Jansen 8 april 2014

Schoonmaakbedrijf Budget Cleaning Brabant zoekt werknemers. Nederlandse werknemers om precies te zijn. En dat maakt het bedrijf duidelijk in een advertentie die er geen doekjes om windt. Discriminatie?

De negen medewerkers die het bedrijf nu in dienst heeft, zijn allemaal van Hollandse komaf. Een bewuste keuze, schrijft De Volkskrant. Eigenaar van het bedrijf Wesley de Laat (30) zegt tegen de krant: "allochtone klanten bellen maar een ander bedrijf. Ik mag zelf bepalen wie voor mij werkt."

DuidelijkDe eigenaar vindt dat te veel Nederlanders hun talent gedwongen verspillen aan werkloos op de bank hangen. Daarom luidde een advertentie van het schoonmaakbedrijf: "Gezocht: glazenwassers, schoonmakers en schilders. Wij zijn een Hollands bedrijf met Nederlandse werknemers." Op de Facebookpagina van het bedrijf wordt deze woorden nog wat extra kracht meegegeven: "Voor onze nieuwe locatie zijn wij altijd op zoek naar de beste werknemers van HOLLANDSE bodem!"

Niet strafbaarDiscriminatiemeldpunt Radar kreeg een klacht over de advertentie, maar concludeerde dat Budget Cleaning Brabant niet in overtreding is. Dat is pas zo wanneer sollicitanten ook daadwerkelijk worden afgewezen op basis van afkomst. De Laat kan zich dan ook niet druk maken om de klacht. "Ik mag mijn mening toch uiten?"