Nieuws Actueel

Geen asielkinderen meer in de cel

Van onze redactie 24 februari 2015

Gezinnen met minderjarige kinderen, die bij aankomst op Schiphol asiel aanvragen, belanden niet meer in grensdetentie. Sinds 1 september vorig jaar worden gezinnen met kinderen, die asiel aanvragen op een Nederlandse luchthaven, gescreend: horen de kinderen bij dit gezin, is er sprake van kindersmokkel of mensenhandel, of is er een vermoeden dat een van de ouders zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden?

Grensdetentie De stand tot nu toe: 0. Alle 33 gezinnen mochten na een paar uur door naar de open opvanglocatie voor asielzoekers in Ter Apel, terwijl ze eerst automatisch in de cel werden gezet. In 2013 werden nog 70 gezinnen met ongeveer 120 kinderen in grensdetentie geplaatst.

Ook op de terugweg, als het gezin is uitgeprocedeerd en tegen hun wil wordt uitgezet, belandt het niet zomaar meer achter tralies. De laatste stop in Nederland is nu de nieuwe gesloten gezinsvoorziening in Soesterberg, bij Zeist. Deze 'kindvriendelijke' uitzetlocatie werd op 1 oktober 2014 geopend nadat er al jaren kritiek werd geuit op het feit dat Nederland asielkinderen opsloot.

Klimopprint Niet dat ze zich in Soesterberg helemaal vrij kunnen bewegen. Ondanks de vriendelijke uitstraling, met voor elk gezin een eigen woonunit en speeltoestellen op een centraal plein, staat het hoge hek er nog steeds dreigend omheen. Dat de opvangmedewerkers geprobeerd hebben de betonnen muur te verbloemen met een canvasdoek met klimopprint, verdoezelt niet dat het nog steeds om een gesloten locatie gaat.