Nieuws Actueel

'Geen bewijs breed gesjoemel emissietesten'

Van onze redactie 23 september 2015

Image 5267603

ACEA neemt de zaak bij Volkswagen zeer ernstig. In de Verenigde Staten bleek dat dieselauto's van Volkswagen bij laboratoriumtesten schoner leken dan ze daadwerkelijk zijn. Het Duitse autoconcern erkende dinsdag dat zo'n 11 miljoen dieselauto's wereldwijd zijn uitgerust met sjoemelsoftware die de uitkomst van testen kan manipuleren.

De branchevereniging zei geen commentaar te kunnen geven op een zaak bij één enkele autofabrikant. Grenswaarden aan uitstoot worden op Europees niveau vastgelegd. De handhaving ervan is de verantwoordelijkheid van de lidstaten. ACEA blijft in gesprek met de Europese Commissie en nationale overheden om het vertrouwen in de auto-industrie en schone dieseltechnologie te waarborgen.

Frauderen

Het Duitse verkeersministerie ontkende woensdag dat het op de hoogte was van de technologie van Volkswagen om met emissietesten te kunnen frauderen. Wel erkende het ministerie enkele maanden geleden dat er een verschil was tussen de uitstootwaarden bij testen en bij het daadwerkelijk gebruik op de weg. Toen werd aangegeven dat er geen opzettelijk gesjoemel met testen zou plaatsvinden.

De Duitse overheid is een onderzoek begonnen naar het dieselschandaal bij Volkswagen. Verkeersminister Alexander Dobrindt heeft een commissie opgezet die nog deze week in bij VW in Wolfsburg op bezoek gaat om de kwestie te onderzoeken.

EPA