Nieuws Actueel

Geen bloed, geen spoed en dus komt de politie niet

Van onze redactie 3 augustus 2015

Image 5127292

De acties gelden niet voor meldingen die via het alarmnummer 112 bij de politie binnenkomen, alleen voor de hulp die burgers via 0900-8844 inroepen. Maar waar de grens tussen wel en niet spoedeisend ligt, dat is een 'grijs gebied', erkent Albert Springer van de Nederlandse Politiebond. ,,Het wordt vandaag warm, dus dan houden we wel extra aandacht voor dieren. En met dit weer is er ook vaak alcohol in het spel, burenruzies zijn wel spoed. Bij geluidsoverlast komen we niet, maar als jij door de buurman wordt geslagen, komen we wel. Bij aanrijdingen met alleen blikschade komen we niet. Voor eenvoudige blikschade kwamen we sowieso al niet, maar voor gecompliceerde schade nu ook niet. Tenzij er een kruispunt wordt geblokkeerd en er verkeerschaos dreigt te ontstaan", aldus Springer.

De patrouillerende dienders zullen maandag vaker de andere kant op kijken bij lichte overtredingen. Dat wil niet zeggen dat de agent een oogje dichtknijpt als je door rood licht rijdt. ,,Dat is een behoorlijke verkeersovertreding", zegt Springer. ,,Maar stel dat een lantaarnpaal het niet doet, dan hoeven de burgers niet een agent aan te spreken."

De politie voert al maanden actie voor een betere CAO. Die waren vooral publieksvriendelijk, zoals het niet uitdelen van boetes. Maar nu minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) onvermurwbaar blijkt water bij de wijn te doen, gaan de smerissen over tot zwaarder geschut. De minister begrijpt niets van de politieacties. Het kabinet heeft extra geld uitgetrokken voor vijf procent loonsverhoging en 500 euro extra als compensatie voor de nullijn waarop de politie al vier jaar zit. Van der Steur houdt zich 'van de domme', werpen de politiebonden tegen. Die vijf procent geeft een 'vertekend beeld', stellen zij, omdat slechts 2,85 procent ervan extra geld is. De rest zou anders zijn besteed aan pensioenpremies voor het personeel. De politie wil niet alleen loonsverhoging. De agenten willen verder ook: - Het veiliger en gezonder maken van politiewerk - Een solide loopbaan- en vroegpensioenbeleid- Fatsoenlijke toelagen voor onregelmatig werk - Fatsoenlijke piketvergoeding (nu slechts € 1 bruto per uur)- Behoud van de huidige 21 vrije weekenden.

,,Minister Van der Steur is de man die ervoor heeft gezorgd dat het zo ver heeft moeten komen", stelt Springer. ,,We zijn begin dit jaar netjes begonnen. We hebben steeds gezegd dat als we er niet aan tafel over kunnen praten, we zullen overgaan tot stevigere acties. Van der Steur heeft de politie dus hiertoe gedwongen. De burgers zullen best begrijpen dat de politiemensen actie voeren voor een goede CAO en niet de intentie hebben om de burger te pesten."