Nieuws Actueel

Geen collega wil nog met stokende werkneemster samenwerken

Van onze redactie 26 november 2014

LOSSER - Eigenlijk is ze de ideale werkneemster. Ze is altijd op tijd, is altijd bereid om diensten van anderen over te nemen. Haar werkgever, HdV Groente Snijbedrijf, doet nooit vergeefs een beroep op haar. Maar de baas heeft haar nu wel op non-actief gezet en wil van haar af, want er is geen collega meer te vinden die met haar wil samenwerken.

De vrouw is al sinds 1998 in dienst van het bedrijf. Op haar werk was volgens HdV niet veel aan te merken. Maar ze moest wel regelmatig overgeplaatst worden naar een andere afdeling vanwege wrijvingen met haar collega’s. In augustus vorig jaar barstte de bom. Een personeelsfunctionaris trof op het toilet een huilende collega van de vrouw aan. Die zei dat ze niet meer met haar kon werken. Ze had opruiende opmerkingen gemaakt over loon dat 'alweer niet' uitbetaald zou zijn. Ook stond ze zoveel te kletsen dat ze slechts vier kratten paprika’s verwerkte in de tijd dat anderen er zes deden. De collega was haar spuugzat.

Andere afdeling

Dat was voor de werkgever het sein om de vrouw naar huis te sturen. Er zou gekeken worden of ze op een andere afdeling terecht kon. „We hebben het echt op alle afdelingen gevraagd, maar er is niemand meer die met haar wil samenwerken”, verklaart de personeelsfunctionaris tegenover rechter mevrouw E. de Groot.

Het was overigens niet de eerste keer dat de werkgever ingreep. Twee jaar daarvoor kreeg de vrouw al eens een waarschuwing. In een tijd dat er op haar afdeling veel overgewerkt moest worden had ze een briefje opgehangen met de tekst 'Vanaf zes uur gesloten'. Ook was er een machine niet schoongemaakt. Samen met drie andere collega's kreeg ze een officiële waarschuwing van de baas, die ze moesten tekenen voor gezien. De drie collega’s deden dat, de vrouw die nu bij de rechter zit weigerde. Dat leidde ertoe dat ze niet terug mocht naar de afdeling. Ze kreeg tijdelijk werk in de kantine, maar keerde na een aantal maanden toch weer terug op de werkvloer.

Geen bewijzen

De officiële waarschuwing is het enige dossierstuk dat het bedrijf op deze zitting bij zich heeft. Er zijn geen verslagen van functioneringsgesprekken, geen bewijzen dat de vrouw regelmatig op haar gedrag is aangesproken. Rechter De Groot vindt dat wel wat schraal. Ontbinding van de arbeidsovereenkomst zit er op deze gronden dan ook niet in. Maar daar is ook (nog) door niemand om gevraagd. Deze zitting gaat om wedertewerkstelling. De vrouw wil dat, de baas niet. DhV betaalt haar weliswaar door, maar wil haar niet terug. „We hebben echt het gevoel dat we onze werknemers tegen haar in bescherming moeten nemen”, stelt de personeelsfunctionaris.

Er is al met de vrouw onderhandeld over een beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Er wordt dan een outplacementtraject voor haar geregeld. Ze kan een vergoeding meekrijgen. Haar advocaat heeft daarop een tegenbod gedaan, maar vraagt een te hoog bedrag.

Bedreiging

Helemaal aan het eind van de zitting, als de rechter al aankondigt dat ze over de zaak gaat nadenken, komt er ineens nog een aap uit de mouw. Op de dag dat de vrouw te horen kreeg dat ze niet meer welkom is, kwam haar man naar het bedrijf. Hij heeft de directeur bedreigd met de woorden „Vriend, let goed op, kijk regelmatig achterom of ik niet achter je loop.” Daarvan is aangifte gedaan bij de politie, die meneer heeft geadviseerd zich niet meer bij het bedrijf te laten zien. „Tja, dat zegt wel iets over de vraag of je nog met elkaar verder kan”, concludeert de rechter.

Omdat een schikking er niet inzit, komt ze na twee weken met een uitspraak. En die luidt dat HdV de vrouw weer op de werkvloer moet toelaten. Volgens de rechter zijn er geen voldoende zwaarwegende redenen om de vrouw te weren. Er is geen dossier, er zijn geen officiële gesprekken gevoerd. De werkgever heeft daarentegen wèl aangegeven dat er veel waardering is voor mevrouw. Het akkefietje met haar man vindt de rechter niet ernstig genoeg om mevrouw haar werk te ontnemen. En verder neemt de rechter het HdV kwalijk dat het bedrijf geen actie onderneemt die de toekomst van mevrouw duidelijk maakt. Er is immers geen ontslagprocedure gestart.

Foto: Thinkstock