Nieuws Actueel

Geen drukte bij zeehondencrèche door virus

Van onze redactie 18 november 2014

Maandag bleek dat de zeehondengriep ook de Nederlandse zeehonden had bereikt. Enkele weken geleden stierf 10% tot 15% van de zeehondenpopulatie in de Deense en Duitse wateren aan griep.

Drukte Volgens Kuizenga is er al enige tijd verhoogde sterfte onder de 'Nederlandse' zeehonden geconstateerd. Tot nu toe is bij 10 dode dieren het virus daadwerkelijk gevonden, aldus Kuizenga.

De crèche verwacht niet dat door de griep het snel erg druk gaat worden. ,,Zwakke dieren zijn bevattelijker voor griep , maar bij ons is de drukte vooral afhankelijk van het weer. Tot nu toe was het een uitzonderlijk zachte herfst''.

Vaccin Viroloog Ab Osterhaus is bezig met het ontwikkelen van een vaccin tegen de griep, waarmee eventueel dieren in de opvang kunnen worden beschermd. Het kan echter nog wel een tijdje duren voordat een dergelijk vaccin daadwerkelijk gebruikt kan worden. ,,Wij weten hoe we het moeten maken, maar er is nog geen toestemming van het ministerie om te vaccineren en een eventueel middel moet ook nog gecontroleerd worden, ook op de werkzaamheid''.

Met de controles en de toestemming van het ministerie van Economische Zaken zou al snel twee maanden zijn gemoeid. Het virus is overigens in principe niet gevaarlijk voor mensen.