Nieuws Actueel

'Geen extra maatregelen voor Sint'

Van onze redactie 13 november 2014

De goedheiligman zet komend weekend voet aan wal in honderden plaatsen in ons land. De intochten in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn zo groot dat er altijd al veel politie en beveiligers op de been zijn. ,,We doen hetzelfde als andere jaren'', zei een politiewoordvoerder in Amsterdam.

Protesten Het feit dat over deze intocht, die zondag plaatsvindt, toch wel het meest is gesproken het afgelopen jaar, doet daar niets aan af. Vorig jaar waren er al protesten van tegenstanders van Zwarte Piet in de hoofdstad. ,,Die behoefden niet heel veel aandacht'', aldus de zegsman. Ook dit jaar willen bezwaarmakers van het donkergekleurde hulpje van de Sint weer van zich laten horen. Ze kunnen hiervoor terecht op het Beursplein. ,,We zijn met een normale hoeveelheid politie op de been om te zorgen dat alles in goede banen loopt en we zullen ons met name richten op het verkeer.''

Een woordvoerster van de politie in Rotterdam zei geen aanleiding te zien om bijzondere maatregelen te treffen tijdens de intocht zaterdag. ,,We houden altijd alles goed in de gaten en houden ook zeker rekening met de huidige situatie.'' De politie in Utrecht sluit zich hierbij aan. ,,We zijn uiteraard op de hoogte van de maatschappelijke discussie, maar dit leidt nog niet tot verscherpt toezicht bovenop de inzet die we ieder jaar al hebben'', liet een zegsvrouw weten.

Den Haag Ook Den Haag voorziet geen problemen. ,,Het is een groot feest en onze inzet is ook om het een groot feest te laten zijn'', zei een politiewoordvoerder. Volgens hem is er nooit gedoe geweest bij de intocht, die vanaf Scheveningen naar Den Haag gaat.

De landelijke intocht is zaterdag in Gouda, waar eveneens een protest is aangekondigd van tegenstanders van Zwarte Piet. De burgemeester van Gouda, Milo Schoenmaker, wilde eerder niet ingaan op berichten in de krant dat agenten verkleed gaan als zwarte piet. ,,Op de inhoud van veiligheidsmaatregelen gaan wij niet in. We zijn alert op signalen en zullen daarvoor passende maatregelen nemen,'' aldus Schoenmaker.