Nieuws Actueel

Geen gesjoemel in de showroom van Huiskes-Kokkeler in Hengelo

Van onze redactie 6 oktober 2015

Showroom Huiskes Kokkeler Carlo ter Ellen

Volgens de autoverkoper worden de 'foute' bedrijfswagens wel verkocht, maar mag een klant ze alleen meenemen als er een speciale overeenkomst wordt ondertekend. Daarmee bevestigt de klant te weten van de sjoemelsoftware. Directeur Marco Golbach ontkent deze werkwijze even later. "Dat is pertinent onjuist. Die auto's worden niet verkocht."

Beschadigde reputatie De reputatie van Volkswagen - de grootste autofabrikant ter wereld - is de afgelopen weken zwaar beschadigd. Het concern heeft consumenten voorgelogen en ligt daardoor zwaar onder vuur. Het houdt autokopers schijnbaar niet tegen om een nieuwe Golf, Polo of Passat te kopen. In de showroom van Huiskes-Kokkeler in Hengelo zijn op deze doordeweekse middag alle medewerkers met klanten in gesprek.

Golf met dieselmotor Na enkele minuten wachten komt er een autoverkoper naar me toe, gekleed in onberispelijk pak en met een groot, glimmend horloge om de pols. Ik vertel hem dat ik geïnteresseerd ben in een nieuwe Golf met een dieselmotor, één van de auto's die tot voor kort werd uitgerust met foute software. Bovendien wil ik de auto niet kopen maar leasen, omdat ik geen 30.000 euro op de bankrekening heb staan.

Software Geen enkel probleem natuurlijk, en nadat er twee koppen koffie op het bureau zijn neergezet zoeken we een mooie uitvoering uit. Eentje met een navigatiesysteem, metallic lak en een 110 pk sterke 1.6 liter dieselmotor. Kosten: bijna 600 euro per maand. Een grotere stationwagon kost 30 euro per maand meer. Al snel stip ik het onderwerp software aan. Ik krijg te horen dat ik me geen zorgen hoef te maken. Alle auto's die in de showroom staan of op bestelling worden geleverd, zijn voorzien van de nieuwe Euro 6 motoren. Deze beschikken over nieuwe, eerlijke software. Bovendien sjoemelde de oude software volgens de verkoper met de uitstoot van stikstofoxide (NOx) en niet met het voor de Nederlandse regelgeving veel belangrijkere koolstofdioxide (CO2). Grote bezwaren tegen het kopen van een nieuwe Volkswagen zijn er dus eigenlijk niet. Wel is het volgens de verkoper 'erg dom' dat de fabrikant op deze manier werkte.

Verkocht Na een half uurtje loop ik met een op maat gemaakte offerte de deur uit. Ik denk er nog even over na. Tegelijkertijd rijdt er een vrachtauto de straat in, volgeladen met nieuwe auto's. Allemaal verkocht, zegt de verkoper.

Foto: Carlo ter Ellen