Nieuws Actueel

Geen KLM-banen naar Parijs

Rik Nizet 13 maart 2015

Air France-KLM zal geen banen overhevelen van het KLM-kantoor in Amstelveen naar de eigen hoofdvestiging in Parijs. Topman Alexandre de Juniac heeft daarover donderdag garanties afgegeven tijdens een gesprek met staatssecretaris Wilma Mansveld (Luchtvaart).

De Juniac heeft daarnaast garanties aan de Nederlandse overheid over het internationale netwerk van bestemmingen van KLM en de positie van Schiphol als luchtvaartknooppunt "herbevestigd'', zei Mansveld na afloop van de ontmoeting tegen het ANP. "Dat is belangrijk voor Nederland, want het gaat om banen", aldus de staatssecretaris.

Eigen kasDaarnaast heeft De Juniac nog maar eens bevestigd dat KLM de eigen kas mag blijven beheren. Daarover bestond eerder onenigheid binnen het bestuur van de luchtvaartgroep, maar die strijd wist KLM al eerder in zijn voordeel te beslechten. Er is geen termijn gesteld aan de nieuwe afspraken, zei Mansveld.

CentraliserenAir France-KLM deed de laatste tijd voorstellen om meer kantoorafdelingen te centraliseren in Parijs. Daar was KLM-directeur Pieter Elbers op tegen, net als de ondernemingsraad en de raad van commissarissen van KLM. Volgens Elbers valt de echte winst te halen uit een betere en efficiëntere aanpak van de dagelijkse operatie, niet in het aantal kantoorfuncties.

Onrust"De onrust en discussies van de laatste tijd leidden af van waar het werkelijk om gaat en dat is de transformatie die KLM en Air France moeten ondergaan om de concurrentie beter aan te kunnen gaan'', zei Elbers donderdag. Hij roemde de betrokkenheid van Mansveld en de Tweede Kamer. "Dit is belangrijk voor KLM. Met deze afspraken kunnen we verder bouwen aan onze toekomst."