Nieuws Actueel

Geen koopzondagen meer voor Hengelose ondernemers vanaf 1 augustus

Van onze redactie 26 juni 2015

Jumbo zondag open Robin Hilberink

Wat dat betreft merkt de consument de eerste maanden niks van het besluit van de gemeenteraad. Die wees woensdagavond het voorstel af om vanaf 1 augustus ondernemers zelf te laten beslissen of ze 's zondags open willen.

Maximaal 20 koopzondagen Maar na zondag 9 augustus treedt de grote stilte in. Na die datum is de eerstkomende koopzondag in de wijken pas weer op de dag na Sinterklaas, 6 december dus. Dat komt doordat de oude winkeltijdenverordening blijft gelden. Daar is in opgenomen dat er maximaal twintig koopzondagen per jaar zijn. Die worden van tevoren door de gemeente vastgesteld.

Behoefte Dit jaar kwam dat uit op onder meer veertien koopzondagen achter elkaar, van 10 mei tot en met 9 augustus. Dat was op verzoek van de ondernemers zelf. Vanuit het idee dat als de barbecues gloeien en het tuinterras of balkon weer massaal wordt opgezocht, de behoefte aan zondagse boodschappen wat groter is dan in de stillere maanden. In december, rond de feestdagen, zijn er weer vier aaneengesloten koopzondagen.

Boete Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat Hengelo blijft vasthouden aan die dagen. Extra koopzondagen, bijvoorbeeld omdat het voorstel in de gemeenteraad met het minst kleine verschil - 19 tegen 18 stemmen, zie ook commentaar - werd afgewezen, zit er niet in. Hengelo blijft ook handhaven. Winkeliers die buiten de vastgestelde data op zondag open gaan, riskeren een forse boete.

Winkelcentrum Valt er buiten de genoemde data dan niks te winkelen in Hengelo op zondag? Jawel. De winkels in het centrum hebben hun eigen koopzondagen en die vallen ook in september, oktober en november. Bovendien mag de 'perifere detailhandel', zoals meubelzaken, bouwmarkten en autobedrijven, wel het hele jaar door open op zondag. Niet alleen op Westermaat Plein, maar in heel Hengelo.

Foto: Robin Hilberink