Nieuws Actueel

'Geen meerderheid kabinet met D66, CU, SGP'

Van onze redactie 18 maart 2015

Image 4814337

VVD en CDA halen volgens de peiling allebei 12 Senaatszetels en zijn daarmee de 2 grootste partijen. Ook in percentage ontlopen ze elkaar weinig: de VVD komt op 15,8% van de stemmen, het CDA op 15,5%. Voor de VVD is er een verlies van 4 zetels, voor het CDA een winst van 1. Het verlies bij regeringspartij de PvdA is met 6 zetels groot, de partij van Diederik Samsom houdt 8 zetels over.

D66 is de grootste winnaar. De partij van Alexander Pechtold stijgt van 5 naar 10 zetels. De SP is nog net groter: 10 zetels (een winst van 2). De partij van Emile Roemer is daarmee voor het eerst bij Statenverkiezingen groter dan de PvdA. De PVV van Geert Wilders daalt van 10 naar 8.

CDA en GroenLinks Premier Mark Rutte zal dus in de Senaat op zoek moeten naar nieuwe oppositiepartijen die de kabinetsplannen willen steunen. De steun van de constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP is niet meer genoeg. Rutte zal met het CDA of met GroenLinks om de tafel moeten. CDA-leider Sybrand Buma zal in dat geval het spel hard spelen. Rutte kan ook steun zoeken bij GroenLinks, dat de huidige 5 zetels in de Senaat behoudt. Het kabinet heeft eerder met GroenLinks zaken gedaan. Samen met D66 hielp de partij van Bram van Ojik het kabinet aan een meerderheid in de Senaat voor het leenstelsel.

De combinatie ChristenUnie/SGP stijgt van 3 naar 5 zetels. De Partij voor de Dieren en 50Plus boeken allebei een zetel winst en komen op 2 elk. De Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) behoudt haar ene zetel in de Senaat.