Nieuws Actueel

Geen nieuw boek voor Nijntje's 60e verjaardag

Lotte Grimberg 30 juli 2014

Nijntje, het wereldberoemde konijn van de Utrechtse tekenaar Dick Bruna, viert in 2015 haar 60e verjaardag. Maar er zal voor die gelegenheid hoogstwaarschijnlijk geen nieuw boekje over nijntje en haar vriendjes verschijnen, want bedenker Dick Bruna is in 2011 gestopt met tekenen. Dat liet zijn uitgever Mercis BV in Amsterdam woensdag weten na berichtgeving hierover door RTV Utrecht

OpaBruna, die in het buitenland woont, wordt in augustus 87. Hij noemt zichzelf vanaf de dag dat hij 80 werd niet meer 'de geestelijk vader van nijntje' maar 'opa van nijntje'. Hij tekende meer dan 30 boeken over nijntje, die over de hele wereld zijn verschenen. Het konijn heet in het buitenland overigens Miffy, omdat nijntje voor buitenlanders niet uit te spreken is.

Bruna tekende de eeste nijntje in 1955 voor zijn zoontje tijdens een vakantie in Egmond aan Zee. Hij was toen al actief als ontwerper van boekomslagen. Daarvan maakte hij er tussen 1952 en 1972 meer dan 1800, waarvan de Zwarte Beertjes-pockets de bekendste zijn.

TourstartUtrecht is nog in onderhandeling met Bruna over het verjaardagsfeest voor nijntje volgend jaar. De gemeente heeft het konijn al gebruikt tijdens de afgelopen Tour de France als opwarmertje voor de tourstart in Utrecht in 2015. In dat jaar komt er ook een nijntje-musical op de planken en bij het dick bruna huis komt het beeld Miffy Fountain van kunstenaar Tom Sachs te staan. Utrecht wil ook graag een blijvend beeld van nijntje in de stad, maar of dat doorgaat is nog niet bekend.