Nieuws Actueel

Geen onderkomen meer voor Spyker

Lotte Grimberg 28 oktober 2014

Spyker moet als het aan de verhuurder van de fabriek van de sportwagenbouwer in Zeewolde ligt, dit gebouw zo snel mogelijk ontruimen. Ook vordert de pandbaas ruim 152.000 euro bij het bedrijf van zakenman Victor Muller. Spyker zou al maanden geen huur meer hebben betaald.

Lees ook:

Spyker vangt bot bij rechter

In een kort geding bij de rechtbank in Lelystad voerde de verhuurder, Jacques Walch, dinsdag aan dat Spyker inmiddels een huurachterstand van bijna 125.000 euro heeft. Dat staat gelijk aan ruim 7 maanden huur. In zijn vordering zitten ook een boeterente en andere contractuele boetes verwerkt.

AutofabrikantWalch zegt meerdere aanmaningen gestuurd te hebben naar het adres van de autofabrikant. Telkens beloofde Spyker beterschap, maar nimmer kwam deze enige belofte aan Walch na. Het bedrag dat de onderneming is verschuldigd, loopt ook nog altijd op.

Bij Spyker was dinsdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Zwaar weerEr gaan al enige tijd geruchten dat Spyker financieel in zwaar weer verkeert. Het bedrijf baarde begin 2010 wereldwijd opzien door het veel grotere Zweedse Saab over te nemen van GM. Die overname liep echter op een mislukking uit en in december 2011 moest Saab faillissement aanvragen. Spyker probeerde vervolgens nog een schadevergoeding van 3 miljard dollar los te krijgen bij GM voor het tegenwerken van een overname van Saab door een Chinees consortium. Maar deze claim werd onlangs in hoger beroep afgewezen.

InboedelAfgelopen zomer legde de Belastingdienst nog tijdelijk beslag op de inboedel van Spyker vanwege een openstaande schuld. Een geplande veiling van een aantal exclusieve auto's, motorblokken en versnellingsbakken werd pas op het laatste moment afgeblazen, toen bleek dat Spyker het bedrag alsnog had betaald.