Nieuws Actueel

Geen paniek na Grieks 'nee' op beurzen

Van onze redactie 6 juli 2015

Image 5059344

De AEX-index in Amsterdam noteerde omstreeks 11.35 uur 0,9 procent lager op 469,92 punten. De MidKap stond 0,7 procent in de min op 698,21 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 1 en 1,3 procent. De FTSE-index in Londen leverde 0,6 procent in. In Milaan liep het verlies op tot 2,4 procent, terwijl in Madrid de belangrijkste graadmeter 1,7 procent kwijtspeelde

,,Het was al wel duidelijk wat er zou komen", stelde marktanalist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. ,,Linksom of rechtsom komen er nieuwe onderhandelingen. De uitslag van het referendum maakte daarbij niet zo veel uit." Versteeg benadrukte andermaal dat het probleem meer politiek dan economisch is ingegeven. De kwartaalcijfers die op de rol staan, zijn daarbij veel meer van invloed op de koersen dan Griekenland. ,,Dat drukt niet het sentiment. Beleggers zijn hooguit wat voorzichtiger."

AEX

Het merendeel (61 procent) van de Griekse bevolking sprak zich zondag in een referendum uit tegen de voorstellen van de Europese geldschieters. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis legde zijn functie neer omdat volgens hem sommige andere eurolanden niet langer met hem aan de vergadertafel in Brussel willen zitten.

In de AEX-index in Amsterdam koersten alle 25 fondsen in het rood. Sterkste daler was staalproducent ArcelorMittal, die 2,4 procent van zijn beurswaarde zag verdampen. Ook ING behoorde met een verlies van 1,9 procent tot de grootste verliezers.

Rolls-Royce

Ook elders in Europa stonden de banken op verlies. In Frankfurt zag Commerzbank zijn beurswaarde 2,5 procent dalen. Deutsche Bank leverde 2 procent in. In Londen zakte HSBC 1,2 procent, terwijl BNP Paribas (min 3 procent) en Crédit Agricole (min 2,3 procent) in Parijs niet onder deden voor hun branchegenoten elders in Europa.

Motorenfabrikant Rolls-Royce noteerde in Londen bijna 10 procent lager. Het bedrijf verwacht dit jaar en in 2016 minder winst te maken dan eerder geraamd.

De euro was 1,1050 dollar waard, tegen 1,1097 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 4,4 procent tot 54,42 dollar. Brent werd 2,3 procent goedkoper en kostte 58,89 dollar per vat.

EPA