Nieuws Actueel

'Geen politieke spelletjes ten koste van economie!'

Bram de Vrind 30 oktober 2015

Biesheuvel mkb nederland groot

De aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard in het jaar 2016 is essentieel voor de Nederlandse economie. Door politieke spelletjes dreigt er echter een patstelling te ontstaan waar het herstel van de economie voorspelbaar de dupe van wordt, aldus voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL.

We snijden onszelf economisch fors in de vingers wanneer de lastenverlichting sneuvelt omdat politieke partijen het onderling niet eens worden, vindt Biesheuvel. Er is voor gekozen om het Belastingplan te koppelen aan het wetsvoorstel voor de vermogensrendementsheffing. Dat maakt onderhandelingen echter extreem complex. Om de veranderingen in de vermogensbelasting budgetneutraal door te kunnen voeren zijn er onrealistisch hoge forfaitaire percentages vastgesteld. Daarnaast moet de nieuwe heffing van de PvdA koste wat kost progressief worden. Dit leidt tot een onsamenhangend geheel waar niemand beter van wordt.

Stokpaardjes laten varenHans Biesheuvel: "Ik roep alle partijen op om hun stokpaardjes te laten varen en ondubbelzinnig te kiezen voor het noodzakelijke en verdere herstel van onze economie. Een stijging van de koopkracht is daarvoor essentieel. De nieuwe percentages in de vermogensrendementsheffing staan juridisch op los zand. De Hoge Raad maakt er gehakt van en de gedragseffecten zijn niet te overzien."

Pas op de plaatsMet een pas op de plaats komt een oplossing heel dichtbij, aldus de ondernemersvoorman. Houd de structuur van de vermogensbelasting zoals deze nu is. Maar zet de forfaitaire rendementen op 2,5 of 3 procent. "Dat is meer realistisch, uitlegbaar en acceptabel. Geef de rest uit aan lastenverlichting", zegt Biesheuvel.

CruciaalEen verbetering van de koopkracht is nu echt cruciaal. Stijging van de binnenlandse bestedingen is de beste aanjager van banen in het midden- en kleinbedrijf. De vechtende politici kunnen de echte hervorming van het belastingstelsel dan mooi bewaren voor hun volgende verkiezingscampagne.