Nieuws Actueel

Geen signalen fraude bij DigiD-lek gemeenten

Van onze redactie 11 november 2014

Fraude volledig uitsluiten kan hij niet, maar er zijn geen meldingen over misbruik. Zeker 12 gemeenten zijn gedurende een heel jaar kwetsbaar geweest voor mogelijk DigiD-misbruik, erkende de verantwoordelijke overheidsorganisatie Logius eind oktober na berichtgeving in het tv-programma Opgelicht?! (AVROTROS).

Plasterk liet dinsdag merken dat hij tevreden is over de reactie van Logius toen het lek door een hacker werd gemeld. Binnen 24 uur werd het lek gedicht, aldus de minister, waarna Logius is gaan uitzoeken wat de gevolgen waren. Plasterk uitte wel zijn verbazing dat het lek "zo lang open heeft gestaan'', maar zei erbij dat hacker altijd wel weer nieuwe achterdeurtjes zullen vinden.

Een van de manieren om fraude met DigiD tegen te gaan is om bij het inloggen te vragen naar een code die door Logius gesms't wordt naar de persoon die inlogt. Maar Plasterk vindt dat de gebruiker niet voor die kosten hoeft op te draaien. Als de overheid betaalt zal dat bij invoering neer komen op 17 miljoen euro in het eerste jaar, maar dat kan al snel oplopen naar 37 miljoen per jaar. Plasterk vindt dat veel geld en laat daarom nu onderzoeken of het ook mogelijk is dit via een app op te lossen, waaraan geen sms-kosten verbonden zijn.