Nieuws Actueel

'Geen studenten in 't Vaneker Enschede'

Van onze redactie 18 augustus 2015

Bouw stock ANP

Een studentencomplex is volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan 't Vaneker, waarvan het voormalig militair terrein Zuidkamp deel uitmaakt. 't Vaneker maakt exclusief wonen op ruime kavels in een landelijke omgeving mogelijk. Volgens Rien Wilderink, gemeentelijk projectleider van 't Vaneker, is de gemeente niet blij met de plannen van het Rijksvastgoedbedrijf. "Studentenhuisvesting past niet in 't Vaneker, waar rust en ruimte centraal staan. In Enschede zijn niet nog meer studentencomplexen nodig. En áls je die zou willen, dan horen die in de buurt van de universiteit of de binnenstad."

BestemmingsplanWilderink wijst erop dat de gemeente over het bestemmingsplan voor 't Vaneker jarenlang heeft gesteggeld met de Dorpsraad Lonneker, omwonenden en de stichting Vaneker Natuurlijk. Die hadden bezwaar tegen het aantal woningen. In het plan voor 't Vaneker zijn 263 woningen gesitueerd, waarvan ongeveer 40 in bestaande panden. De Raad van State verklaarde het beroep van de Dorpsraad Lonneker niet ontvankelijk en het beroep van de Stichting Vaneker Natuurlijk ongegrond.

StudentenhuisvestingUiteindelijk werd vorig jaar groen licht voor het project gegeven. "En dan wordt er amper een jaar later zo'n ingrijpend plan voor studentenhuisvesting ingediend. Daar zijn we niet blij mee en dat is nog zacht uitgedrukt", aldus projectleider Wilderink. Het complex Zuidkamp 18a/18b dat het Rijksvastgoedbedrijf in de etalage heeft gezet, omvat een multifunctioneel gebouw met keuken, eetgelegenheid en kantine en drie legeringsgebouwen met 120 kamers die allemaal zijn voorzien van eigen toiletruimte en doucheruimte. In totaal beslaat het gebouwencomplex ruim 3.000 vierkante meter.

Rijksvastgoedbedrijf denkt aan ruimte voor studentenwoningen in gebouwencomplex op Zuidkamp.