Nieuws Actueel

Geen uitstel woekerpoliszaak

Jeroen Jansen 25 april 2014

Een poging van Nationale-Nederlanden om een rechtszaak over woekerpolissen op de lange baan te schuiven, is bij de rechtbank in Rotterdam gestrand. Dat meldde Vereniging woekerpolis.nl vrijdag.

AfgewezenDe verzekeraar vroeg de rechter de zaak aan te houden dan wel te schorsen, in afwachting van een uitspraak over een andere procedure die bij het Europese Hof van Justitie loopt. De rechtbank zag daar geen reden toe en wees de vordering af, blijkt uit het eerder deze week gewezen vonnis.OverwinningWoekerpolis.nl viert deze 'principiële uitspraak' als een overwinning. De vereniging startte vorig jaar een rechtszaak tegen Nationale-Nederlanden om schadevergoedingen los te krijgen. "De rechtbank maakt korte metten met de vertragingstactiek van Nationale-Nederlanden. Daarmee winnen wij de eerste slag in onze procedure", aldus voorzitter Ab Flipse.

EU-hofNationale-Nederlanden zegt op zijn beurt 'positief' te zijn over het vonnis. "De Nederlandse rechter erkent in het vonnis het belang van de uitspraak van de Europese rechter en zegt dat die zal worden meegewogen in zijn eigen definitieve oordeel", aldus een woordvoerder. Het EU-hof doet naar verwachting dit najaar uitspraak.AansprakelijkheidWoekerpolis.nl stelt Nationale-Nederlanden aansprakelijk voor de financiële schade die mensen met een woekerpolis van de verzekeraar opliepen, onder meer doordat de kosten hoger bleken te zijn dan hen bij de aanschaf was voorgehouden.

800.000 polissenNationale-Nederlanden, onderdeel van ING, verkocht naar schatting van de vereniging 800.000 woekerpolissen, vooral beleggingsverzekeringen. woekerpolis.nl, dat zegt op te treden namens tienduizenden gedupeerden, schat de gemiddelde schade per polis op 5000 euro.

Ook Aegon voor rechterDe vereniging maakte in maart bekend ook Aegon voor de rechter te dagen in verband met de 1,3 miljoen woekerpolissen die deze verzekeraar heeft verkocht.