Nieuws Actueel

Geen vervolging in zaak 'fuck de koning'

Van onze redactie 28 mei 2015

Image 4955185

Het OM heeft besloten de zaak te seponeren, omdat de uitlatingen niet strafbaar zijn. Jaberi (26) heeft zijn uitspraken gedaan 'binnen de context van het publieke debat', aldus het OM.Slavernij Jaberi was opgepakt tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam op 16 november. Hij demonstreerde daar tegen Zwarte Piet en slavernij. Het OM had hem een boete van 500 euro gegeven, maar Jaberi verzette zich daartegen. Daarom maakte justitie een paar weken geleden bekend dat hij voor de rechter zou moeten komen. Dat leidde tot veel ophef. Het OM besloot de vervolging te heroverwegen. Jaberi zou worden vervolgd voor majesteitsschennis. Daar staat maximaal 5 jaar gevangenisstraf op, of een boete tot 20.250 euro.

'Buiten alle proporties' Aanvankelijk noemde het OM de woorden van de activist beledigend voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Advocaat Jebbink zei dat het 'buiten alle proporties' was dat Al-Jaberi werd gearresteerd. "Hij werd door de politie van het podium gehaald. Politie en OM snappen niets van de vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid." Koning Willem-Alexander liet zich vorige week uit over de kwestie. In gesprek met Amerikaanse journalisten zei hij dat hij als persoon uiteraard een mening heeft, maar die als koning niet kan uiten.

Niet uniek De vervolging van Al-Jaberi is niet uniek. In de jaren 2010 tot en met 2013 heeft het Openbaar Ministerie zo'n 10 keer vervolging ingesteld wegens majesteitsschennis. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In ongeveer de helft van de gevallen werd de zaak door het Openbaar Ministerie zelf afgedaan, met bijvoorbeeld een door het OM opgelegde boete. Vijf keer heeft de rechter zich erover gebogen.